4 / 6

Adrian Crivii, Darian: In perioada urmatoare, va creste prudenta in investitii

Unul din specialistii romani in evaluare a activelor, Adrian Crivii, directorul general al Darian, crede ca, in perioada urmatoare, va creste prudenta in investitii, atat pe fondul turbulentelor de pe piata americana, cat si pe fondul scumpirii finantarii.

„Economia romaneasca este mai puternic influentata de piata europeana decat de cea americana, iar pe piata UE, unde nivelului de inflatie este ridicat, este foarte posibil ca dobanda de referinta a BCE sa creasca, ducand la scumpirea finantarii”, ne-a declarat Crivii.

Aceasta masura ar putea avea ca efect o limitare a expunerii si a investitiilor din partea companiilor internationale, cu precadere europene, iar o eventuala adancire a recesiunii din SUA va avea efecte negative asupra economiei europene si implicit asupra Romaniei, adauga Adrian Crivii.

Adrian Crivii crede ca efectele turbulentelor de pe pietele internationale s-au resimtit in principal pe piata romaneasca de capital, care este influentata de numeroasele fonduri de investitii straine. De asemenea, alte efecte vizibile au fost deprecierea monedei nationale si cresterea preturilor la energie si materii prime.

Altfel, gradul de influenta asupra economiei romanesti nu este foarte mare, pentru ca, deocamdata, economia noastra nu este atat de integrata in economia mondiala. Insa efectele pe termen lung ale adancirii recesiunii ar putea sa fie simtite mai puternic si in Romania spre sfarsitul anului.

Pe de alta parte, Crivii crede ca aceasta cadere s-ar putea sa determine o scadere mai puternica a dobanzii de referinta stabilite de FED. Iar diferenta mare dintre dobanda de referinta din SUA, care se situeaza acum la 2,25% si este in scadere, si dobanda de referinta din Romania, situata la 9%, s-ar putea sa determine un numar semnificativ de fonduri speculative sa patrunda pe piata de capital din Romania si sa o echilibreze. „Trebuie stiut insa ca aceste fonduri, asa numitele „hot money”, raman in general pe piata o perioada scurta de timp”, adauga Crivii.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri