2 / 8

Decizia Fitch, cuplata cu scaderea de rating a S&P din octombrie

De asemenea, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a redus la finele lunii trecute ratingul Romaniei pentru imprumuturile in moneda straina pe termen lung la BB+ si cel pentru imprumuturile in moneda straina pe termen scurt la B. Perspectiva fiind, de asemena, negativa indicand faptul ca riscurile cu care se confrunta Romania in prezent sunt semnificative.

La acea data, motivele cu care S&P a argumentat au fost dependenta sectorului privat de finantarea externa in contextul incertitudinilor actuale, lipsa unor masuri luate de catre autoritati pentru atenuarea efectelor generate de criza financiara internationala si concentrarea atentiei asupra alegerilor de luna aceasta.

„Ca urmare a unor reglementari interne specifice, anumite entitati internationale ar putea fi obligate sa nu mai investeasca in titluri care nu fac parte din categoria investment grade, impactul asupra Romanei fiind negativ in acest sens.

Decizia S&P este nejustificata in contextul in care alte state din regiune detin in continuare ratinguri din categoria investment grade, desi anumiti indicatori macroeconomici reflecta o vulnerabilitate cel putin egala cu cea a Romaniei”, se mentioneaza in cel mai recent raport al analistilor Bancii Comerciale Romane (BCR).

Ca pondere in PIB, deficitul de cont curent se afla in proces de corectie graduala. Pentru 2008, analistii BCR asteapta o corectie de 0,5 puncte procentuale fata de anul anterior, iar acoperirea prin investitii straine directe in primele 8 luni ale anului aflat in desfasurare a fost de 65%, cu mult peste valoarea de 41% din aceeasi perioada a anului trecut, fapt menit sa diminueze vulnerabiliatea externa a Romaniei.
Iar, datoria externa a Romaniei (fara creditele de la compania mama) a fost de 38,7% din PIB in 2007 in contextul in care anumite state din regiune, cu un rating mai bun decat cel al Romaniei, au consemnat niveluri de peste 100% din PIB.

Apoi, rezervele minime obligatorii (40% pasive in valuta si 18% pentru cele in lei) si ultimele masuri luate de Banca Centrala pot asigura echilibrul economic in viziunea analistilor BCR.

„Depozitele nerezidentilor pe termen scurt sunt acoperite intr-o proportie de peste 390% de rezervele valutare ce se situau la nivelul de 27,3 miliarde euro in luna octombrie 2008”, se mai mentioneaza in raportul BCR.

Totodata, gradul scazut de deschidere al economiei si cel al intermedierii financiare al tarii noastre, fata de alte tari emergente, vor ajuta la limitarea impactului crizei financiare asupra Romaniei.

„Cu toate acestea, se pare ca Romania nu a raspuns intr-o maniera convingatoare criticilor repetate ale agentiilor de rating cu privire la orientarea politicilor fiscale si salariale, iar acest aspect trebuie serios analizat in elaborarea bugetelor multianuale”, sunt de parere analistii BCR, care cred cel mai probabil ca urmatoarea prognoza sa situeze nivelul de crestere economica al Romaniei in 2009 la 4-5% de la 5,2%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri