3 / 8

'Decizia Fitch, nedreapta'

Economistii-sefi ai bancilor din Romania considera nedreapta decizia agentiei de evaluare financiara, a doua de acest gen dupa scaderile de rating din octombrie efectuate asupra Romanei de catre Standard&Poor’s.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel (foto), aminteste ca, la inceputul acestui an, analistii Fitch estimau ca deficitul de cont curent se va adanci la 17,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, in momentul in care au redus la negativa perspectiva de rating a Romaniei.

"Acum spun ca deficitul va fi de peste 14% din PIB, dar au redus ratingul cu doua trepte. Nu stiu pe ce date s-au uitat. 2008 este de fapt primul an de corectie a deficitului de cont curent", a spus Anghel, conform NewsIn.

"In plus, Romania nu a cerut ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) sau de la Uniunea Europeana si a anuntat ca nici nu o va face. Spre comparatie, sunt tari care la nivel macroeconomic stau mult mai prost ca Romania, dar au ramas cu rating din categoria investment grade", a adaugat economistul-sef al BCR.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, a spus ca, de altfel, atat decizia Fitch, ca si cea a Standard & Poor's de la sfarsitul lunii octombrie, este "pripita si nemerita", atat timp cat "exista motive puternice" pentru ca Romania sa aiba in continuare rating din categoria investment grade.

Dumitru a mentionat trei argumente pentru care Romania ar fi meritat sa ramana in clasa de rating investiment grade.

"In primul rand, avem ancora Uniunii Europene, care s-a vazut in cazul Ungariei. Apartenenta la UE este o ancora si o garantie. In al doilea rand, datoria publica a Romaniei este foarte mica, de 12-13% din PIB. Iar in al treilea rand, potentialul de crestere al economiei romanesti pe termen lung este foarte mare", a explicat Dumitru.

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, considera decizia Fitch "previzibila", dupa ce si Standard&Poor's a retrogradat deja Romania din categoria "investment grade", insa spune ca "judecata celor de la Fitch este prea dura si oarecum nedreapta".
"Fitch se pare ca se uita in spate si nu ia in calcul evolutiile recente, realitatea actuala, in care ne asteptam la o corectie severa in ce priveste creditarea", a spus Hancila, relateaza NewsIn.

Previziunile pentru anul viitor sunt din ce in ce mai greu de facut, insa scaderea ratingului din partea principalelor agentii de rating sub nivelul investitional va atrage in mod sigur scaderea apetitului investitorilor, au evidentiat specialistii din tara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri