2 / 11

BERD taie prognoza la 1%

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus pentru a doua oara estimarea privind cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2009, de la 3%, cat prognoza in noiembrie 2008, la 1%, pe fondul agravarii recesiunii in tarile dezvoltate si al incetinirii activitatii in cele emergente.

BERD estimeaza ca economia Romaniei a crescut cu 8% in 2008.

In ultima sa estimare privind cresterea economica a tarilor in care este prezenta, BERD se asteapta ca acestea sa evite recesiunea. In prezent, BERD se asteapta la o crestere economica medie de 0,1% in cele 30 de tari unde deruleaza investitii, comparativ cu prognoza de 2,5% din noiembrie 2008 ce fusese efectuata pe baza previziunilor tarilor.
BERD estimeaza, in prezent, ca economiile acestor tari au crescut in medie cu 4,8% in 2008, comparativ cu 6,3% cat anticipa in noiembrie.

Economistul-sef al BERD, Erik Berglof, declara ca "Regiunea in care este prezenta BERD resimte din plin incetinirea economica mondiala. Abilitatea acestor tari de a rezista unor socuri externe majore pe termen lung va depinde in mare parte de viteza de recuperare a economiei mondiale, de eforturile combinate ale guvernelor nationale si ale institutiilor financiare internationale, inclusiv BERD, de a proteja sectoarele financiare din regiune, si de sustinere a bancilor straine pentru subsidiarele din estul Europei".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri