3 / 11

Liviu Voinea vede recesiune in 2009

O scadere brusca a deficitului bugetar de la 5% la 2% inseamna o reducere dramatica a consumului public, la care daca se adauga si diminuarea consumului privat, scenariul recesiunii devine foarte probabil, a declarat, pentru Wall-Street, Liviu Voinea, director executiv GEA (Grupul de Economie Aplicata) pentru Wall-Street.

„O scadere atat de brusca a deficitului bugetar de la 5% la 2% inseamna o micsorare severa a consumului public, si cuplata cu scaderea consumului privat reprezinta o amenintare de recesiune”, a explicat Voinea.

Abordarea autoritatilor in ceea ce priveste bugetul de stat de la acest moment nu este cea mai adecvata, in opinia lui Voinea, pentru ca Romania se confrunta deja cu o incetinire a consumului privat determinata de reducerea salariilor si a pensiilor, la care se adauga inghetarea creditarii.

„Probabil vom avea si o ajustare fortata a deficitului de cont curent din cauza consumului privat, daca la aceasta se va adauga scaderea consumului public, acest fapt, practic, va arunca tara in recesiune. Intr-o tara in care nimeni nu mai consuma este recesiune”, a mai spus Voinea.

In opinia acestuia, ajustarea deficitului bugetar trebuie sa se faca treptat pe baza unui plan anual de ajustare graduala, fiscala si bugetara care sa se intinda pe 2-3 ani si prin care sa se ajunga catre un deficit de 3% dupa 2-3 ani.

Apoi, banii de care Romania are nevoie trebuie sa fie obtinuti din fonduri externe, FMI - cel mai probail, si finantarea sa fie de tip punte.

„Este nevoie de finantare, pentru ca avem un deficit pe care fie il acoperim din bani de afara, fie taiem atat de mult din cheltuieli incat intram in recesiune, si alte variante nu sunt. Nu trebuie sa adoptam varianta cu recesiunea, ci sa adoptam politici anticiclice.

Romania a adoptat in 2005 politici ciclice (cota unica a redus fiscalitatea, cand economia era in boom), acum, cand economia incetineste sever, vrem sa punem la randul nostru frana, ceea ce inseamna tot politica prociclica, in momentul in care noi avem nevoie de politici anticiclice”, a detaliat Voinea, pentru Wall-Street.


"Daca se va atinge acel deficit de 2%, asa cum este in programul guvernului, desi in opinia mea nu se va intampla acest lucru, vom avea recesiune. Este posibil sa avem o crestere economica de 2,5-3%, dar cu un deficit bugetar in jurul lui 4%", a adaugat Voinea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri