2 / 5

Contractie economica de 8% anul acesta

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul discutiilor cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca Romania ar putea inregistra o contractie economica de 8% in acest an, in conditiile in care prognozele privind situatia economica a statelor UE s-au inrautatit.

"Vom face o modificare a proiectiei cadrului macroeconomic. Veti vedea in perioada urmatoare ca prognoza privind situatia economica din tarile UE se va inrautati. Si Romania se va situa in aceasta situatie, privind contractia in semestrul doi. Drept urmare, se vor modifica si tintele de deficit. O contractie economica de 8% poate sa existe", a spus Pogea.

La jumatatea lunii iulie, ministrul Finantelor estima ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Ministrul a apreciat ca, in al doilea trimestru al acestui an, contractia economica s-ar putea agrava comparativ cu primul trimestru, subliniind ca inrautatirea situatiei economice va afecta veniturile la buget.

In primul trimestru, economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor statistice raportate.

Pogea a admis ca Guvernul ar putea sa opereze noi reduceri de cheltuieli de personal in sectorul bugetar, precizand ca Ministerul Finantelor lucreaza la "normative de personal ce ar ajuta la distribuirea mai eficienta a cheltuielilor publice".

"Procesul de reducere si reformare a sistenmului public cere timp si nu se poate face de la o luna la alta, insa acest guvern are toata
determinarea sa actioneze in acest sens", a afirmat ministrul.

Intrebat daca exista ministere care au facute excese in cheltuirea banului public, Pogea a admis ca exista si situatii de acest gen, insa nu a dorit sa faca nominalizari.

Cum a ajuns Pogea la -8%: Top 5 prognoze pentru evolutia economiei

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri