2 / 6

Anca Buta Musat, partener Musat & Asociatii: Toate deciziile CC trebuie facute publice

“Consider ca era mai acuta nevoia de modificare a legislatiei secundare, cea care detaliaza normele metodologice de aplicare a legii, si care dicteaza asadar si abordarea Consiliului Concurentei fata de fenomenele economice si mediul de afaceri in general. De la ultima revizuire au trecut sapte ani, timp in care s-au schimbat fundamental atat relatiile contractuale intre agentii economici, cat si tipicul tranzactiilor de fuziuni si achizitii spre exemplu, iar unele sectiuni din legislatia secundara au devenit rigide si greu aplicabile in practica”, a spus Anca Buta Musat, partener Musat & Asociatii si coordonatoarea departamentului de drept concurential din cadrul firmei.

Pe de alta parte, Buta Musat a aratat si care sunt "punctele nevralgice" semnalate de avocati in cazul aplicarii legii, cu referire la:

• cautiunea de 30% (decizia CC poate fi suspendata doar daca se plateste o cautiune de 30% din amenda stabilita, iar banii pot fi recuperati daca decizia finala consta in a nu sanctiona firma): "Sunt de acord ca amenzile sa fie platite, asta ar putea sa impiedice tergiversarile unor firme in a le plati, dar trebuie sa avem in vedere si momentul instituirii. In prezent, instantele sunt foarte aglomerate si suspendarea platii amenzii nu se face automat, existand o serie de preconditii care trebuie respecate".

• nevoie de practica unitara: "Agentul economic vrea certitudine legala, pe care nu o poate avea fara o practica unitara, consecventa, transparenta. [...] Toate deciziile CC ar trebui sa fie facute publice, sa fie publicate pe site-ul CC in timp util, pentru a nu crea dezavantaje.

• dificultatile incipiente: "Nu toti agentii economici beneficiaza de serviciile unei case de avocatura. Cel putin in perioada incipienta, vor aparea o serie de dificultati in conditiile in care anumite dispozitii ale regulamentelor nu se aplica. Toate regulamentele Comisiei Europene au in spate o practica stufoasa ale carei excese au fost temperate de Curtea Europeana de Justitie. Agentii economici simt nevoia asumarii de catre CC a practicilor CE si a Curtii in sensul unui caracter unitar al practicii".

Avocata a mai precizat ca "desi s-a vorbit de interese divergente, ca reprezentant legal va pot spune ca agentul economic cauta, in primul rand, certitudine legala: el nu isi propune sa fenteze legea sau sa ajunga sa se disculpe in fata plenului CC, insa nu poate avea predictibilitate si intelegere a practicilor concurentiale corecte fara o practica echitabila, transparenta din partea CC".

Citeste mai departe ce zice Radu Ghetea cu privire la OUG 50/2010 (acordarea de credite populatiei).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri