3 / 5

Vanzarea dividendelor

Dividendele sunt a doua cea mai importanta sursa de castig pentru investitorii de pe Bursa. Valoarea acestora precum si decizia de a tranzactiona titlurile care ofera respectivele bonusuri trebuie insa atent analizata.

Daca o companie se tranzactioneaza in piata la 5 lei/actiune, iar aceasta urmeaza sa ofere un dividend de 0,1 lei/actiune, rezulta un randament de 2%. Aparent aceasta este o investitie ce poate sa fie speculata pe termen scurt. In realitate un broker care insista sa cumparati in aceste conditii ar putea sa incerce sa obtina comisioane de pe urma achizitionarii si vanzarii actiunilor in cauza.

Dupa data ex-dividend (data la care un investitor trebuie sa detina actiuni la o anumita companie pentru a putea beneficia de dividendele acesteia), actiunea in cauza se va deprecia cu o valoare apropiata de 0,1 lei (valoarea dividenului). Investitorul ar putea astfel sa beneficieze de niste castiguri modeste pe termen scurt, care insa pot fi usor contrabalansate de evolutia din piata a respectivei actiuni, a comisionului incasat de broker pentru tranzactie, dar si de impozitul perceput de stat asupra dividendelor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri