3 / 5

Avantaje si dezavantaje

CFD-urile sunt instrumente simple si usor de tranzactionat, acestea oferind investitorilor posibilitatea de a rula sume chiar si de 10 ori mai mari decat lichiditatile pe care le au disponibile.

Gama foarte larga de active pe care se poate miza reprezinta de asemenea un aspect pozitiv, in special pentru investitorii care vor sa mizeze pe actiuni greu accesibile in tara de origine. CFD-urile pot sa aiba ca suport active precum actiunile, valutele, marfurile si metalele pretioase.

Si comisioanele, care in anumite cazuri pornesc de la 0%, reprezinta un avantaj, insa chiar si asa investitorii trebuie sa fie atenti la spread-urile oferite de brokeri.

“Un alt avantaj este ca piata CFD-urilor este deschisa 24 de ore din 24, cu exceptia contractelor ce au ca activ suport actiunile. Sunt multi clienti care au un job separat si prefera sa tranzactioneze seara, dupa inchiderea pietelor de actiuni. CFD-urile sunt recomandate mai ales investitorilor care nu urmaresc controlul unei companii, sau care nu au alte interese directe legate de acea companie”, spune Filip.

La capitolul dezavantaje trebuie mentionat ca din cauza efectului de levier investitorii isi pot pierde toti banii, lucru imposibil in cazul tranzactiilor cu actiuni, deoarece pretul acestora nu poate ajunge la zero.

“Faptul ca se tranzactioneaza in marja este un cutit cu doua taisuri. Se pot inregistra castiguri foarte mari investind sume mici de bani, insa la fel de bine poate sa fie pierduta intreaga investitie”, mentioneaza Adrian Filip.

Acesta a explicat ca, in cazul Goldring, investitorii sunt avertizati prin intermediul platformei de tranzactionare atunci cand pierderile inregistrate sunt pe cale sa devina mai mari decat suma existenta in cont, pozitiile fiind chiar inchise automat atunci cand anumite praguri critice sunt atinse. Majoritatea brokerilor folosesc metode similare pentru a evita situatiile in care un client inregistreaza pierderi mai mari decat suma de bani disponibila.

Mai trebuie mentionat si faptul ca piata CFD-urilor este slab reglementata. Acest lucru inseamna ca nivelul de credibilitate al unui broker pe CFD-uri este bazat strict pe reputatia acestuia din piata si nu neaparat pe autorizatiile primite de la o institutie ce supervizeaza aceasta industrie.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri