2 / 5

Cursul de schimb

Leul s-a depreciat ieri atat in fata euro, cat si in raport cu dolarul si francul elvetian, pe fondul anuntului din Cipru.

Astfel, cursul leu/euro a atins maximul ultimelor zece saptamani, de 4,4170 lei/euro. Dolarul a ajuns la un nivel de 3,4088 lei/dolar, iar francul elvetian la 3,6160 lei/franc.

„Deprecierea leului a fost determinata de deteriorarea sentimentului investitorilor la nivel mondial, dupa ce ministrii de finante din zona euro au convenit sa aplice un impozit pe depozite bancare cipriote, care va genera incasari de 5,8 miliarde euro la bugetul de stat. Propunerea initiala de a taxa cu 6,75% depozitele de sub 100.000 euro si cu 9,9% pe cele peste acest nivel, ar putea fi schimbata, insa, la 3% pentru depozitele mai mici de 100.000 euro, 10% pentru cele intre 100.000 si 500.000 euro si la 12% pentru restul”, a precizat Florentina Cozmanca, senior economist la RBS Romania.

Daca deprecierea leului fata de euro va continua, atunci sistemul bancar romanesc ar putea inregistra noi credite neperformante, mai ales pe segmentul imprumuturilor in moneda unica.

Totodata, pentru a controla deprecierea leului, Banca Nationala ar putea recurge la limitari ale sumelor oferite in cadrul licitatiilor repo, ceea ce ar conduce la cresteri ale dobanzilor la creditelor in lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri