2 / 5

Creditarea va reintra pe crestere din 2014

Creditarea segmentului de business si a persoanelor fizice a scazut cu 1,7% in Zona Euro anul trecut si se estimeaza ca aceasta contractie va continua si in 2013, insa intr-un ritm mai moderat, de 0,5%.

Diviziunea dintre Nord si Sud se va mentine in continuare accentuata in privinta costului imprumuturilor bancare, ca urmare a unei contractii mai puternice a creditarii din economiile periferice in acest an. Se estimeaza ca, in 2013, creditarea se va contracta cu 5,1% in Spania, in comparatie cu evolutiile pozitive de 0,8% din Germania si de 0,6% din Franta. Previziunile arata ca, la nivelul Eurozonei, creditarea va reintra pe crestere incepand cu anul 2014, cu o rata anuala de 2,9%, care include o revenire modesta pe crestere in Spania, cu o rata de 0,9%.

Accesul bancilor la piata de capital continua sa se imbunatateasca iar fluxurile de depozite ale sectorului privat din economiile periferice par sa se stabilizeze, ceea ce permite bancilor sa se desprinda treptat de sprijinul acordat de bancile centrale. Cu toate acestea, conditiile de creditare ar putea sa se mentina destul de restrictive pentru o vreme, ceea ce va afecta investitiile si cheltuielile de consum.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri