4 / 11

Nu ignorati riscul valutar! Invatati ce este hedgingul si cum sa il folositi

Instrumentele financiare de hedging (acoperirea riscului) au devenit mai cunoscute in ultimii ani in randul companiilor, in special cele medii-mari, tinand cont ca managerii au inceput sa inteleaga mai bine riscurile volatilitatii cursului de schimb. Totusi, exista o temere cu privire la instrumentele de hedging oferite de banci, ca nu ar fi transparente sau ca ar fi prea scumpe. In plus, evolutia stabila a cursului de schimb descurajeaza in prezent accesarea de produse de hedging, volatilitatea pe cursul leu/euro fiind redusa de mai bine de un an. Foarte multi antreprenori refuza atunci sa isi acopere riscul valutar, cata vreme cursul se invarte in intervalul 4,4-4,5 lei/euro.


"In prezent cererea pentru acest tip de produse este stabila, in conditiile in care Romania beneficiaza de indicatori macro imbunatatiti si de o evolutie a cursului fara episoade de volatilitate excesiva", au mentionat reprezentantii UniCredit.

Ce este contractul forward


Contractul forward este cel mai popular produs de hedging oferit de banci, dar in acelasi timp destul de putin inteles de antreprenori. Pana la 10% din IMM-urile mari, cu afaceri de zeci de milioane de euro, aflate in portofoliul bancilor acceseaza in general produse de hedging.


Un antreprenor trebuie sa stie ca un contract forward este o intelegere intre el si banca, prin care se angajeaza sa cumpere sau sa vanda la o data viitoare o valuta, la o cotatie stabilita in prezent. Astfel, indiferent cum evolueaza cursul de schimb in perioada de valabilitate a contractului, antreprenorul a blocat acel curs prestabilit cu banca, denumit rata forward. Aceasta este rata de schimb la care se va efectua tranzactia valutara la data stabilita de la inceput de comun acord de banca si client.


Sursa foto: risk management, Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri