2 / 7

Mai multe cereri de credite imobiliare decat se asteptau bancile, in T3

Cu toate ca bancile se asteptau inca din trimestrul al treilea al acestui an la o reducere semnificativa a cererii de credite imobiliare, acestea au scazut usor, dupa ce bancile au folosit aceleasi standarde de creditare ca si in trimestrul 2 din 2008, in ciuda scumpirilor practicate de banci pentru astfel de credite.

In ce priveste termenii contractelor de credit ipotecar, bancile au relaxat in perioada iulie-septembrie cresterea datoriei in venitul disponibil si, intr-o masura mai mica, spreadul (diferenta, n.r.) ratei medii de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna.

Gradul maxim de indatorare folosit de banci la acordarea creditului, calculat ca medie a bancilor, a crescut in trimestrul III cu peste 5 puncte procentuale, pana la 55,3%, fata de trimestrul al doilea, arata sondajul BNR.

"Acelasi tabel arata ca bancile, chiar si in conditiile implementarii Regulamentului nr. 11/2008 (privind creditarea populatiei, n.r.), ar continua sa detina unele marje pentru cresterea creditarii, pentru ca in prezent nu acorda credite la gradul maxim de indatorare permis (de 59,8%, calculat ca medie a bancilor, n.r.)", a mentionat banca centrala in sondaj.

Totodata, costurile creditelor ipotecare in afara celor cu dobanzile au crescut in perioada mentionata, odata cu inasprirea termenilor din contract privind scadenta imprumutului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri