3 / 6

Citi: Decizia reflecta ingrijorarea BNR pentru contractia economiei

Scaderea ratelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) de catre BNR reflecta ingrijorarea crescuta a bancii centrale pentru slabiciunile economiei romanesti, considera analistii grupului Citi, care estimeaza contractia cu 6% a PIB-ului in 2009.

Potrivit unui raport BNR, contractia economiei este mai problematica in Romania decat in alte tari, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activitatii economiei sa conduca la dezinvestitii si cresterea somajului pericliteaza si mai mult procesul de reducere a decalajelor fata de UE.

De asemenea, analistii de la Citi isi mentin prognoza de scadere a ratei dobanzii de politica monetara pana la 7,25% la finalul anului, in conditiile in care banca centrala a decis sa taie dobanda cheie de la 9,5% la 9% pe an.

Ei apreciaza ca principalii factori de risc pentru perspectivele de coborare a dobanzii cheie sunt intreruperea abrupta a corectiei deficitului extern si eventuale presiuni puternice de depreciere a leului.

"Ajustarea brusca a dezechilibrelor externe, cresterea deficitului de productie si diminuarea riscurilor pe termen scurt, datorita programului de finantare de catre FMI si UE, sunt argumente pentru relaxarea politicii monetare", arata analiza publicata ieri.

Economistii de la Citi mai subliniaza ca, in continuare, atentia ramane concentrata in sfera fiscala - mai ales pe masurile de reforma structurala - in conditiile in care economia se poate comprima in acest an cu 6%. Ei mai spun ca prima evaluare a FMI din septembrie constituie un test important pentru Romania.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri