3 / 7

Alexandru Ardelean, component al celei mai bune echipe de Counter-Strike din Romania

Desi are numai 19 ani, Alexandru Ardelean (foto), component al echipei "NextPleaseRomania", spune ca a luat prima oara contact cu jocul Counter-Strike la 6 ani, iar de la 12 ani s-a inscris in Liga Gamerilor Profesionisti (PGL).


El sustine ca in Romania nu se poate "trai" din gaming si ca salariile de aici ca si jucator legitimat sunt foarte putin motivante.


"In Romania, din gaming nu se castiga sume fabuloase. Cu adevarat semnificative sunt produsele pe care le primim, echipamentele sau perifericele. O medie a castigurilor in Romania se ridica la circa 4.000 de lei pe an. In strainatate premiile depasesc cu mult valoarea celor din tara noastra: acolo se pot castiga premii si de peste 10.000 de euro. Eu am reusit la nivelul anului trecut sa realizez circa 3.000 de lei, fara produse primite”, a declarat tanarul jucator profesionist de jocuri pe calculator pentru Wall-Street.ro.


"Vreau sa plec in strainatate. In Romania nu este viitor!"


Pe de alta parte, Alexandru Ardelean precizeaza ca in strainatate salariile lunare ale unor jucatori legitimati la o echipa pot depasi 700, chiar 1.000 de euro pe luna,


"In strainatate jucatorii inscrisi in echipe profesioniste au salariul de peste 700 de euro pe luna, ceea ce rezulta in castiguri care depasesc 8.000 de euro anual, venituri asigurate numai din partea echipei unde activeaza, nepunand la calcul si premiile pe care le primeste fiecare jucator in parte”.


El a precizat ca cele mai mari premii oferite la disciplina Counter-Strike sunt in Danemarca , in Suedia sau Germania, insa tarile nordice stau foarte bine la capitolul jocurilor pe calculator.


“Nu putem face comparatie intre castigul unei echipe din Romania si al uneia din strainatate. In tarile dezvoltate, sportul electronic este recunoscut ca si sport, iar acest lucru confera jucatorilor un statut diferit, acela de sportivi. Din start noi plecam cu un dezavantaj. O echipa din Romania se bazeaza foarte mult pe sponsorizari. Acest mod de finantare este in prezent una din cele mai bune surse de venit pentru echipele din Romania. Exista o echipa prezenta la aceasta competitie care primeste sprijinul total al guvernului. Asta inseamna ca ei au un target pe care trebuie sa-l atinga si daca o fac primesc o finantare asigurata de catre autoritati. Acest lucru nu s-a mai intalnit pana acum”, a subliniat tanarul jucator profesionist.


Intrebat ce planuri are in viitor, Ardelean a spus ca vrea sa isi termine studiile la cele doua facultati pe care le urmeaza si ca vrea sa plece in strainatate.


"Vreau sa lucrez in IT, sa testez altceva si sa plec peste hotare. Din cate am vazut pana acum in Romania nu este viitor".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri