2 / 4

In 2012 ar putea aparea primele consolidari importante

Totodata, oficialul DCS, firma in care actionarul principal este AIG Capital Partners, spune ca in aproximativ trei ani vor aparea si alte achizitii mai importante pe piata. Asftfel, potrivit lui Malacopol, criza, care a lovit mai ales companiile, va fi urmata de o perioada de consolidare, ce va va duce, de asemenea, si la diversificarea serviciilor oferite de marii operatori telecom, precum Orange ori Vodafone.

“Caile de crestere pentru operatori sunt extinderea geografica ori cea a numarului de servicii. Eu cred foarte tare in serviciile integrate, mai devreme sau mai tarziu vor supravietui cei care au servicii integrate, de exemplu, quad-play (telefonie fixa, telefonie mobila, Internet si video). Aceasta este calea si o vedem cu ochiul liber, deja exista astfel de operatori pe piata (n.red. RCS&RDS, care ofera si Internet mobil, avand servicii 5-play) si automat ceilalti vor urma un astfel de model. Numai ca lucrurile astea se fac automat prin consolidari ale pietei si probabil in trei ani va mai avea loc un val de consolidari”, declara directorul general al companiei.

Malacopol crede ca viitoarele achizitii se vor intampla abia din 2012, pentru ca pana atunci este necesara o revenire a economiei.

“Cred ca semestrul intai din 2010 va fi cel mai dificil, 2010 va fi, intr-un scenariu optimist, pe o usoara revenire din criza sau va fi platoul de minim la care va ajunge economia. De abia din 2011 se va pune problema unor consolidari si spre 2012 s-ar putea sa se si vada schimbari in piata. Bineinteles, pana atunci pot aparea aliante intre operatori, dar ceea ce se vede acum este ca nivelul de concurenta a scazut marginile de profit foarte mult si sunt afectati operatorii foarte mari si foarte mici. Este clar ca cei mici nu au nicio sansa, iar cei foarte mari vor trebui sa urmeze modele de business de succes. Probabil ca cel mai de succes este impachetarea de servicii. Pe de alta parte, companiile de mijloc, care au avut si au continuat sa aiba un business sustenabil, au gasit timpul de respiro prin care sa se dezvolte”, a explicat seful DCS.

Faptul ca operatorii telecom mari sunt foarte afectati se vede deja in rezultatele financiare.

De exemplu, Orange Romania, cea mai importanta companie din telecom pe piata locala si prima care a anuntat rezultatele pe trimestrul al treilea, a afisat o scadere cu 22,9% a veniturilor de la 349 milioane de euro, intre iunie si septembrie 2008, la 269 de milioane de euro, in semestrul al treilea din acest an.

De altfel, si conform Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), in primul semestru din acest an preturile pe piata de telefonie au scazut, in timp ce traficul de voce a crescut cu 33,9% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 19,5 miliarde de minute.

“Cand vor fi trei, patru operatori relativi egali ca cifra de afaceri si numar de clienti, atunci nu va mai fi un razboi al preturilor atat de agresiv ca pana acum si respectivii operatori vor avea si perspectiva investitiei in noi produse si servicii”, a spus Malacopol.

Directorul general al DCS spune ca in 2010 principalele motoare de crestere pe segmentul rezidential vor fi televiziunea digitala si accesul la Internet, telefonia fixa fiind o aplicatie a accesului la Internet.

“Pentru piata de business, adica pentru Dial Teleocm, vrem sa ne dezvoltam teritorial si sa crestem ponderea veniturilor din Internet versus telefonie. De exemplu, acum 2/3 din veniturile Dial Telecom provin din telefonie, iar 1/3 din Internet si vrem sa schimbam ponderea. Este posibil sa reusim in 2010, dar depinde de evolutia economica pentru ca cererea cresterii de date depinde de ce se intampla cu economia. Daca vom continua in acest fel cu inchideri de firme si falimente, este iluzoriu sa se poata inversa la anul, dar intr-o economie in crestere este posibil”, a mai spus seful DCS.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri