4 / 11

Evenimente importante 2016: Alegerile din SUA

Alegerile din Statele Unite ale Americii l-au dat castigator pe candidatul republican Donald Trump. Acesta a obtinut, in urma numaratorilor finale, 304 electori, fata de Hillary Clinton care a reusit sa stranga votul a 227 de electori. Acesta isi va in incepe mandatul pe 20 ianuarie.


In urma aflarii rezultatului, presedintele american Barack Obama a promis un transfer de putere pasnic catre presedintele ales Donald Trump, pe care l-a invitat la Casa Alba.


"Am instruit echipa mea sa urmeze exemplul echipei presedintelui Bush si sa lucreze cat poate de mult pentru a se asigura ca aceasta este o tranzitie de succes", a declarat Obama intr-un discurs la Casa Alba.


Barack Obama a vorbit si despre razbunarea politica si a declarat ca spera ca traditia americana prin care persoanele aflate la putere nu folosesc sistemul judiciar impotriva opozantilor sai, va continua.


"Avem o traditie veche in aceasta tara (...) ca oamenii aflati la putere sa nu foloseasca sistemul judiciar pentru a obtine razbunare politica (...). Presedintele este increzator ca acest lucru va continua", a afirmat purtatorul de cuvant Josh Earnest.


In discursul de recunoastere a victoriei in alegerile prezidentiale, republicanul Donal Trump a lansat un apel la unitate catre toti cetatenii americani. De asemenea, noul presedinte american a precizat ca este timpul ca americanii sa-si vindece ranile lasate in urme de diviziune.


"Este timpul sa ne unim. Promit cetatenilor ca voi fi presedinte pentru fiecare american, iar aceasta pozitie este extrem de importanta pentru mine. Pentru cei care au ales sa nu ma sustina, si au fost destui care au facut asta, lansez un apel pentru unitate", a precizat Donald Trump.


Noul presedinte american a sustinut ca republicanii nu au condus doar o campanie, ci o adevarata miscare sociala, formata din toti americanii care doresc ca administratia sa ii serveasca direct pe oameni.


Sursa foto: Joseph Sohm / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri