2 / 6

Strategiile de "pump & dump"

Strategiile de "pump & dump" au devenit foarte populare in timpul bulei speculative dot-com, cand actiunile firmelor IT&C erau umflate artificial prin intermediul comentariilor si post-urilor pe diverse site-uri pe internet, pentru ca, dupa ce inregistrau cresteri spectaculoase, autorii acestor scamatorii financiare sa vanda titlurile, incasand astfel castiguri exorbitante.

Astfel, investitori de buna credinta ramaneau cu actiuni mult supraevaluate in portofoliu si nu tinea mult pana acestea se prabuseau.

Este celebrul cazul unui pusti de 15 ani din Statele Unite, Jonathan Lebed, care a aratat in timpul euforiei dot-com cat de usor poate fi pusa in practica o astfel de frauda. El a fost cercetat de Comisia Valorilor Mobiliare din Statele Unite, dar in cele din urma s-a ajuns la o intelegere prin care Lebed ceda o parte din castigurile facute clientilor pacaliti.

Este de retinut faptul ca orice actiune sau investitie intens laudate si promovate pe diverse canale media ar putea sa nu fie atat de sigure pe cat sustin cei care intretin euforia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri