2 / 6

Prima casa vs. credit ipotecar? Cum sunt dobanzile

Programul Prima Casa a facilitat accesul populatiei la credite ipotecare cu avans de numai 5%, statul garantand si 50% din imprumutul acordat de banca. In tot acest timp, bancile au incercat sa concureze programul guvernamental, reducand semnificativ dobanzile si oferind rate lunare la fel de bune, incurajate si de scaderea puternica a costului la lei pana la minime istorice. In ultima vreme, competitia dintre cele doua tipuri de credite a crescut foarte mult, mai ales ca unele banci au inceput sa ofere rate fixe pe anumite perioade de timp si dobanzi apropiate de cele de la Prima Casa.


In prezent, dobanzile cerute la Prima Casa sunt mai mici, insa programul ar putea sa dispara, pentru 2016 fiind redus plafonul de garantii pana la 1,5 miliarde lei. Conform guvernantilor programul Prima Casa si-a atins scopul, fiind conceput ca solutie de dezghetare a pietei imobiliare in criza. Ca urmare, plafoanele ar trebui sa fie reduse treptat, pana cand piata se va descurca fara ajutorul statului. Nu stim insa daca viitorul Guvern politic va mentine aceasta linie de reducere a plafoanelor.


Daca nu stiti ce sa alegeti intre Prima Casa si creditele ipotecare standard, WALL-STREET.RO a realizat o analiza in care compara costurile pentru cele doua imprumuturi la cele mai mari banci din piata.


Sursa foto: baranq/Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri