4 / 6

Nordis: Trebuie stabilit un buget

Investitia intr-o locuinta pentru inchiriere inseamna mai mult decat cumpararea unui imobil, spune Florin Postoaca. "La pretul de achizitie se adauga taxele de transfer de proprietate si de multe ori bani pentru mobilarea lui (70-80% din chiriasii romani prefera locuintele mobilate). De asemenea, cand faceti calculele pentru recuperarea investitiei, trebuie avut in vedere ca nu toate veniturile din chirii raman in buzunar, ci trebuie acoperite si varii cheltuieli - impozite anuale pe proprietate si pe venituri, eventuale costuri de intretinere cat timp apartamentul este neocupat - momentul pietei imobiliare", arata managerul Nordis.


In perioadele de criza imobiliara, preturile sunt mai bune, mai mici dar si veniturile sunt mai mici - chirii mai reduse, asa ca trebuie bine evaluat raportul intre pret si chirie. De asemenea, achizitionarea unei locuinte off plan pentru inchiriere poate fi o varianta buna, prin pretul avantajos de cumparare. Totusi, trebuie pusa in balanta reducerea de pret oferita de developer si veniturile care se pierd in perioada de constructie. In unele cazuri este mai avantajos sa fie cumparata o locuinta la cheie, care sa intre imediat in exploatare.


Pont - trebuie verificata experienta developerului, ce blocuri a mai construit, cum a respectat termenele de livrare si negociate penalitati de intarziere a lucrarilor, care sa acopere eventuale daune. De altfel, la contractele de cumparare in ansambluri rezidentiale multe clauze se pot negocia, mergandu-se pe principiul cine nu cere, niciodata nu va obtine un avantaj comercial.


Sursa foto: a40757 / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri