2 / 5

Corectia suferita de SIF-uri este tehnica si cauzata de investitorii de retail

Analistul Wood&Company considera ca scaderile masive ale SIF-urilor din ultimele doua luni – 31% fata de deprecierea cu 14% a pietei per ansamblu – au fost conduse de vanzarile investitorilor de retail (persoane fizice), iar corectia este tehnica si nu este fundamentata.

Datele de la inceputul anului compilate de Bursa de la Bucuresti arata ca investitorii individuali au realizat vanzari agresive in ultimele trei luni pe o piata cu o lichiditate in scadere: in luna mai, romanii au fost vanzatorii neti, soldul fiind de -92,31 milioane de lei (25,2 milioane euro), in iunie de -1,03 milioane lei, in timp ce in luna iulie rezidentii au facut vanzari nete de 29 milioane lei (8,1 milioane euro).

Corectia tehnica a avut loc din cauza principalelor active ale societatilor de investitii financiare, Erste Bank (EBS) si BRD, care reprezinta 50%, respectiv 26% din valoarea neta adjustata a activelor celor cinci SIF-uri. Totusi, pretul celor doua actiuni s-a redus cu doar 10,8%, respectiv 12,3%.

“Per ansamblul, in contextul in care riscul investitional in Romania nu s-a schimbat, consideram ca o corectie de 23% al pretului actiunilor SIF-urilor ar fi fost corecta”, afirma Ovidiu Fer.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri