2 / 6

“Daca vrei sa inveti trebuie sa simti emotiile pietei”

Poate fi considerat un motto, un sfat pentru potentialii investitori sau o vorba de duh. Dupa 6 ani de experienta in piata, se poate spune ca Rizea a trecut prin toate starile posibile. Si din fiecare a avut cate ceva de invatat.

“Daca vrei sa inveti cum functioneaza bursa trebuie sa ai niste actiuni, sa simti piata si tot ce se intampla. Nefiind implicat direct, ai tendinta sa nu urmaresti mereu, nu poti sa spui ca ai citit o carte, un site si gata, ai invatat. Teoria difera de practica si nu poti sa te desparti de emotii”, crede Cristian Rizea.

Acesta crede ca decizia de a tranzactiona singur a fost cea mai buna. Managerul ne-a mai povestit ca desi era implicat in multe proiecate si avea foarte mult de lucru pentru job-ul sau de programator a reusit sa ia deciziile in timpul liber si sa castige destui bani din bursa.

“Acum trebuie sa invat sa castig de pe scaderi, de pe alte instrumente decat actiunile. Timpul trece oricum, asta e singura constanta”, sustine managerul.

Acesta nu a avut o strategie fixa de investitii. Rizea povesteste ca are si actiuni cumparate de cativa ani pe care le tine, dar in majoritatea cazurilor “s-a jucat” cu titlurile.

“Nu am fost investitor pe termen lung, pasiv, ci am cumparat, am vandut. Daca as fi cumparat si as fi tinut titlurile, as fi castigat mai mult. In decembrie 2002 aveam deja 20% pe minus, am marcat pierderea si cand bursa si-a revenit si a ajuns din nou la valorile la care eu vandusem am fost tentat sa cumpar, dar am mai asteptat. Preturile au mai crescut cu 10% si atunci am decis sa incep din nou sa risc si am mai cumparat. Astfel, am invatat multe lucruri”, a declarat Rizea.

“Din pacate nu se spune in media foarte clar: cineva care tranzactioneaza zilnic are un anumit profil si anumite asteptari, iar cel care tranzactioneaza o data pe luna este tot investitor, dar cu un orizont de timp mai mare. Acesta va alege alte companii decat cel care tranzactioneaza zilnic”, mai explica Cristian Rizea.

In ce priveste pierderile suferite de manager, sunt doua calcule diferite. Comparativ cu debutul investitiilor sale, Rizea sustine ca se afla inca pe plus.

In 2006-2007, acesta povesteste ca a scos aproape toti banii din investitiile in piata de capital, orientandu-i spre alte investitii. “Comparativ cu banii de atunci pastrati pe bursa, am cam 50% pierderi, dar am avut si actiunile SIF3 blocate un an”, sustine managerul.

De cand a inceput trendul descendent la BVB, Rizea nu a vandut deloc, ci a cumparat putin, anticipand ca lucrurile nu se vor termina prea curand.

“Nu m-am panicat. Este o scadere, sunt preturi mici, poate ar fi fost mai bine sa vand si sa cumpar acum, dar pentru ca am hotarat sa nu vand nimic si sa pastrez actiunile un an deocamdata nu imi schimb parerea. Cred ca sunt actiuni care merita cumparate la preturile acestea, chiar daca vom mai vedea scaderi. Acum, cea mai mare parte a actiunilor sunt la nivelul anilor 2004-2005, unele chiar mai jos. Daca atunci am cumparat, acum de ce sa vand?”, a mai declarat managerul Unic Sol.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri