3 / 5

Obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti

Pe piata de capital din Romania sunt listate in total un numar de 48 de emisiuni de obligatiuni, dintre care patru corporative, 18 municipale si 26 de titluri de stat. Dintre acestea doar jumatate au inregistrat cel putin o tranzactie in anul 2008.

Totusi, in ultimele luni s-a constatat un interes in crestere din partea investitorilor pentru obligatiunile listate la BVB. Acest lucru se poate observa mai ales prin cresterea numarului de tranzactii cu astfel de titluri. Astfel, de la 268 tranzactii in anul 2007, in anul 2008 au loc 552 tranzactii, informeaza raportul Intercapital.

“Din pacate, nu exista o statistica care sa scoata din calcul tranzactiile de alocare catre investitori a obligatiunilor in ofertele publice de vanzare ce s-au realizat prin sistemul BVB. In perioada 2006—2007 s-au listat cele mai mari trei emisiuni de obligatiuni din istoria BVB: emisiunea de obligatiuni a Bancii Mondiale (in anul 2006, valoarea emisiunii fiind de 525 milioane lei); emisiunea de obligatiuni a Bancii Comerciale Romane (in anul 2006, valoarea emisiunii fiind de 242,82 milioane lei); emisiunea de obligatiuni a Bancii Europene de Investitii (in anul 2007, valoarea emisiunii fiind de 300 milioane lei). Exceptand aceste tranzactii ponderea valorii schimburilor cu obligatiuni in total tranzactii la BVB a crescut in anul 2008 la 3,22%, de la 2,80% in anul 2007”, explica analista.

Desi cresterea de la an la an nu pare spectaculoasa, s-a resimtit un interes crescut pentru obligatiuni in ultimele luni ale anului trecut. Valoarea tranzactionata cu obligatinuni a crescut pana la 14,43% in noiembrie si 22,09% in decembrie, din totalul valoric de la BVB.

O obligatiune reprezinta un titlu de creanta asupra unei societati/ institutie emitenta. O obligatiune are o anumita valoare nominala (100 lei; 1.000 lei, etc). Aceasta reprezenta suma ce urmeaza ai fi platita detinatorilor titlurilor de catre emitent la maturitate sau
esalonat in timp, in conformitate cu specificatiile din prospectul de oferta publica de vanzare ce a stat la baza emiterii obligatiunilor respective (obligatiunile sunt distribuite catre public prin oferte publice, la fel ca si actiunile).

“Orice emisiune de obligatiuni prezinta o anumita maturitate (scadenta), adica o anumita data in care relatia dintre emitent si detinatorii de obligatiuni se stinge, prin rambursarea sumelor imprumutate initial. Daca obligatiunile au o maturitate cuprinsa intre 1 si 5 ani, atunci se considera ca acestea au fost emise pe termen scurt, daca acestea au o scadenta cuprinsa intre 5 si 12 ani atunci sunt considerate obligatiuni emise pe termen mediu. Obligatiunile cu scadenta mai mare de 12 ani sunt considerate emisiuni pe termen lung. Cea mai mare perioada a unei emisiuni de obligatiuni de pana acum a fost de 100 de ani si au fost emise de Walt Disney Co. in anul 1993. Obligatiunile nu pot fi emise pe termene sub 1 an”, informeaza raportul Intercapital Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri