3 / 6

Situatia creditelor ipotecare dupa ultimele reglementari BNR

Desi in urma mesajului pozitiv transmis de Banca Nationala a Romaniei acum 2-3 saptamani brokerii asteptau ca bancile sa acorde mai usor credite garantate cu ipoteca, efectul este insa invers, a observat Dobre.

“Marea majoritate a bancilor nu au reactionat inca, iar cele cateva care s-au adaptat, au inasprit conditiile de creditare. Este evident ca piata nu mai reactioneaza asa usor la mesajele pozitive, ci deciziile se iau potrivit coordonatelor macroeconomice”, a comentat Dobre.

Ea a specificat ca bancile nu vor deveni mai permisive atat timp cat siguranta locurilor de munca ale clientilor este minima, pentru ca este posibil ca persoana creditata sa isi piarda locul de munca si sa nu mai aiba cu ce sa isi plateasca ratele.

Seful DBSol Consulting a observat ca bancile nu s-au grabit sa-si modifice produsele, in sensul cresterii gradului de indatorare maxim admis.

“Cealalta masura a BNR, scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, nefiind dublata de scaderea dobanzii de referinta (10,25%), nu a produs schimbari vizibilie in politica de creditare a bancilor. Din contra, unele banci au majorat dobanzile imprumuturilor ipotecare in valuta”, a detaliat Liviu Andrei (foto).

Pe de alta parte, Kiwi a inceput sa primeasca modificari dupa ultimele reglemtari BNR de saptamana trecuta, iar sumele maxime acordate au crescut intre 10% si 40% in functie de gradul de risc al clientului, banca, tipul creditului si moneda, a explicat Bidian.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri