2 / 4

Apartenenta evaluatorului la o asociatie profesionala

Clientul care doreste o evaluare ar trebui sa se asigure, in primul rand, ca evaluatorul pe care il alege are cunostintele si abilitatile necesare indeplinirii respectivei misiuni de evaluare, respectiv ca acesta face parte dintr-o asociatie profesionala cunoscuta, explica Filip Stoica (foto), presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).

“Apartenenta evaluatorului la o astfel de asociatie certifica faptul ca acesta a urmat cursuri de pregatire profesionala, ca respecta standardele profesionale si deontologice in activitatea sa si ca are experienta relevanta in domeniu. Apoi, este foarte important ca evaluatorului sa-i fie explicate obiectul si scopul lucrarii respective, intrucat alegerea metodelor depinde atat de scopul evaluarii, cat si de cantitatea si relevanta informatiilor pe care se bazeaza aceasta”, mai spune presedintele ANEVAR.

In ceea ce priveste preturile practicate, Stoica subliniaza ca onorariul unui evaluator depinde exclusiv de complexitatea lucrarii, cuantificat in volumul de munca depus pentru efectuarea evaluarii, si in nici un caz nu reprezinta un procent din valoarea rezultata. Astfel, evaluatorul va oferi o opinie obiectiva.

Una dintre cele mai simple lucrari este reprezentata de evaluarea unui apartament, caz in care onorariile din piata pornesc de la 150-200 de euro, apreciaza oficialul ANEVAR. In cazul evaluarilor complexe de business, precum estimarea valorii unei companii cu fabrici sau reprezentante in mai multe orase ale tarii, onorariul echipei de evaluatori poate ajunge la sume de ordinul miilor sau zecilor de mii de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri