3 / 6

Lectia de diversitate: fondurile mutuale – alternative diminuatoare de risc

Un alt aspect pe care investitorii ar fi trebuit sa il inteleaga mai bine din aceasta perioada de scaderi ar putea fi o mai ampla diversificare a portofoliului, pentru micsorarea gradului de risc.

”In conditii de scadere a bursei, apar ca evidente necesitatea si avantajele diversificarii pentru temperarea pierderilor, care poate fi realizata printr-o abordare de portofoliu a unui fond mutual. Concentrarea plasamentelor in cateva actiuni se poate fi riscanta, exista exemple de titluri la BVB care au scazut mult peste media pietei, desi in trecut performasera foarte bine. O concentrare in astfel de plasamente amplifica pierderile”, ne-a mai spus presedintele RZB.

Acesta ne-a mai spus ca lectia aceasta a fost cel mai bine invatat de investitorii americani in ultimii 20 de ani, dupa cea mai dureroasa scadere a bursei de pe Wall Street , de peste 22% intr-o singura zi, pe 19 Oct 1987 (Black Monday).

“Multi dintre acestia cauta acum diversificarea, atat pe tipuri de companii, cat si la nivel international, fara a se limita doar la piata locala. In general, atunci cand piata de actiuni scade, e greu de gasit titluri care sa nu se corecteze. Insa unele dintre acestea scad mai mult decat altele, dupa cum pot sa revina mai repede pe crestere, in consecinta un portofoliu diversificat e mai potrivit. De asemenea, atunci cand unele economii sau piete scad, altele pot creste. Exemplul in aceasta perioada de corectii generalizate sunt pietele emergente ale tarilor producatoare de materii prime, care au crescut (Africa de Sud, Brazilia, Rusia, tarile din Orientul Mijolciu). Iata de ce diversificarea golbala a portofoliului da un confort mai mare investitorului decat o concentrare geografica a plasamentelor”, ne-a mai explicat Ion.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri