2 / 4

Lupsan, Intercapital: Este un gest prematur

Algoritmul este urmatorul: daca pretul unei actiuni va creste sau va scadea cu variatia maxim admisa, de 15%, si se va mentine la acel nivel pentru 15 minute, variatia va fi extinsa pana la 25%.

Acelasi mecanism se va aplica si la pragurile de 25%, 35%, ultima extindere de variatie fiind stabilita la 40%. Procedura se va aplica de maxim trei ori in decursul unei sedinte de tranzactionare pe sens (crescator sau descrescator).

"In conditii deosebite, care ar provoca o schimbare majora in pretul unui instrument financiar, directorul general al BVB poate dispune modificarea sau suspendarea limitei variatiei procentuale maxime a pretului pana la stabilizarea pretului", se arata in comunicatul Bursei.

Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, este impotriva acestei miscari pe care o considera prematura.

“Cred ca Bursa are nevoie de alte decizii mult mai importante in aceasta perioada. Extinderea limitei de variatie ar trebui aplicata la un nivel ridicat de maturitate a pietei de capital si in conditii de lichiditate ridicata. In aceste momente, nu face decat sa creasca foarte mult gradul de risc al investitorilor”, a declarat Lupsan, pentru Wall-Street.

La variatii atat de mari pentru un titlu, marjele pe derivate vor fi foarte mari, ceea ce ar putea afecta foarte mult pozitiile jucatorilor, in special cei short.

Initial, bursa a vrut sa extinda limita de variatie pentru toti emitentii de la categoria I, dar o mare parte din SSIF-uri s-au impotrivit, tocmai pentru ca ar fi creat marje foarte mari pe derivate, explica Marcel Murgoci, director adjunct de tranzactionare la Estinvest.

“Deoarece nu avem short-selling la BVB, cresterile nu pot fi contrabalansate si riscurile cresc. Pericolul este extrem de mare si ar trebui luate niste masuri pe pietele de derivate, pentru a limita potentialele pierderi. Totusi, un lucru bun este ca derivatele pe aceste actiuni sunt foarte putin tranzactionate”, a mai spus el.

Totodata, BVB a anuntat ca a trimis spre aprobare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o propunere privind modificarea Codului Bursei, cu privire la eliminarea nivelurilor de alerta ale indicelui BET.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri