2 / 7

Daca interzici ceva, da si o alternativa

Interzicerea montarii aparatelor de aer conditionate pe fatade a atras cele mai multe comentarii negative.

"Propunere laudabila... partial. E minunat sa va ganditi la estetica orasului nostru, macar in ceasul al doisprezecelea si macar pentru cateva bulevarde (desi se pot spune multe si despre diferentierea intre contribuabilii care au nefericirea sa intre in acest lot experimental si ceilalti). Experimental - sa vedeti cum NU se aplica inca o reglementare. OK sa dispara cablurile ce atarna pe fatade (si pe stalpi!) - exista solutii de ingropare, chiar daca sunt mai scumpe. OK si pentru disparitia "palariilor" de antene - exista o oferta relativ bogata de televiziune prin cablu. OK pentru culori! Pentru disparitia firidelor de bransament de pe fatada principala - frumos ca intentie dar ce te faci cu cladirile care nu au dubla orientare si acces secundar?! Iar cu aparatele de aer conditionat - imposibil! Argumente: 1.In cladirile de locuinte colective exista multe apartamente cu orientare unica iar daca acea orientare este spre sud, sud-vest, vest - cu orice masuri de izolare termica temperaturile depasesc vara nivelul de confort, mai ales pentru persoanele cu afectiuni diverse. 2.Teoria cu amplasarea unitatilor exterioare in balcon e frumoasa - dar acolo unde balcoanele sunt inchise (cazul cel mai frecvent intr-o zona cu ierni la fel de excesive ca si verile) o astfel de amplasare este o gluma proasta! Fireste, se poate face un regulament care sa prevada ca pentru cladirile noi sa se proiecteze amplasamente speciale, mascate, pentru aparatele de aer conditionat - dar nu e o solutie pentru cladirile existente! 3.Realizarea de trasee lungi intre unitatile interioare si exterioare de aer conditionat reduc (uneori semnificativ) randamentul acestora - ceea ce nu e numai o problema a celui care plateste factura ci e pana la urma o problema de protectie a mediului - adica a tuturor! Fireste pot fi discutii - fiecare a pus unitatea unde i-a traznit, conductele exterioare arata dezagreabil - se poate crea reguli de amplasare pentru fiecare cladire dar nu interzicere", comenteaza un bucurestean proiectul Primariei.

Interzicerea montarii aparatelor de aer conditionat pe fatadele de la strada a atras cel mai mult atentia bucurestenilor care au comentat pe site-ul Primariei Bucuresti.

Astfel, pe unul dintre bucuresteni il supara in mod special ca nu se ofera solutii alternative pentru aceasta propunere, cum ar fi "camuflarea aparatelor".

Marian comenteaza "L-am auzit pe dnul arhitect–sef afirmand ca exista solutii tehnice de reamplasare a aparatelor de AC. Nu stiu ce experti a consultat, dar e bine sa stie urmatoarele recomandari de instalare. Se va evita amplasarea Unitatii externe : - la o distanta mai mare de 10m si/sau la o diferenta de nivel mai mare de 5m fata de unitatea interna (la majoritatea aparatelor tip split). Cu cat distanta dintre unitatea interioara si cea exterioara este mai mare cu atat scaderea de putere a instalatiei este mai mare. ; - in balcoanele inchise sau in aceeasi incapere cu unitatea interna. Montat intr-un balcon inchis, caldura evacuata de condensator se va acumula si va duce la oprirea automata, pentru protectia aparatului. ; - sub streasini, in locurile unde, de regula, iarna se formeaza turturi de gheata (pericol de distrugere a aparatului). Solicit sa ni se spuna public care este solutia tehnica propusa de primarie pentru mutarea aparatelor si care sa mentina conditiile de confort si de functionare in parametri a acestora (in vest fatadele sunt libere pentru ca blocurile sunt construite de la inceput cu instalatie de cliomatizare centralizata, ceea ce nu merge la blocurile vechi deja de 30-50 ani). Aceasta idee este de acelasi calibru ca si cea de interzicere a inchiderii balcoanelor, deci de creare disconfort".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri