3 / 7

Stop culorilor vii pe fatade

Fatadele in culori neutre nu i-a deranjat atat de mult pe bucuresteni, desi producatorii spun ca desi albul e cea mai vanduta culoare pentru tencuieli in Bucuresti, de cele mai multe ori ea este combinata cu diverse culori tari.

„Romanii aleg in medie dintr-o paleta de circa 12 culori atunci cand este vorba despre fatadele cladirilor, cea mai vanduta culoare de tencuiala din Romania fiind portocaliu”, spun oficialii Duraziv.

“Este interesant de remarcat ca paleta coloristica pentru care se opteaza cand vine vorba despre proiecte de amenajare interioara este una foarte limitata. Acest lucru se schimba radical cand vine vorba de fatadele cladirilor”, remarca Gabriel Constantin, manager B2B in cadrul companiei Duraziv.

„La nivel european comportamentul de consum este inversul celui din Romania, respectiv apetitul pentru culoare se manifesta la interior, asa cum este si normal in vreme ce fatadele sunt mai neutre. Daca in privinta caselor particulare decizia apartine proprietarilor, in ceea ce priveste blocurile reabilitate termic alegerea culorilor revine fie autoritatilor, fie administratorilor de bloc, fara ca acest fapt sa fie reglementat conform unei strategii de urbanism” a continuat Gabriel Constantin.

Conform datelor Duraziv, in Bucuresti tencuielile de fatada in culoare alba reprezinta cea mai mare pondere a vanzarilor, insa ulterior acestea sunt combinate cu diverse alte culori tari. Prin urmare rezultatul nu este chiar cel dorit de Primarie.

Primul aspect care trebuie urmarit atunci cand se ia o decizie privind nuanta fatadei este contextualizarea, integrarea in peisajul oferit de vecinatatile existente. In cazul restaurarilor sau renovarilor de cladiri istorice cu valoare arhitecturala, este important sa se tina cont de starea initiala, culorile tari fiind neindicate si total neconforme cu caracterul cladirii.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri