3 / 7

Noul spatiu de lucru nu mai are bariere

"Intr-o lume in care comunicarea wi-fi si fluxul de informatii fara bariere sunt in continua amploare, multe proiecte recente scot in evidenta puterea tehnologiei si prezinta o altfel de estetica a viitorului. Tot mai multe companii au ales o amenajare a mediului de lucru in care spatiul principal se constituie intr-un imens open space, fara bariere vizuale, ci doar cu puncte de interes, in care se subliniaza subtil modul in care tehnologia a repozitionat in viata tuturor modul si viteza schimbului de informatii", spune Voica.

"Un trend recent in designul interior vine tocmai din dorinta de a cultiva o atmosfera democratica, care sa incurajeze comunicarea reala, naturala intre colegi, indiferent de locul in ierarhie. Este vorba despre crearea unor spatii prietenoase, relaxate, chiar in cadrul open space-ului: zone de socializare destinate intalnirilor informale, care sa permita un mod de discutie cat mai firesc intre oameni. Acelasi trend se observa si pentru spatiile de intalnire oficiale - poti transforma o sala de meeting sobra intr-un loc cu adevarat placut de discutie intre colegi prin atentia acordata design-ului mobilierului", spune si Chindea.

Un proiect de succes va trebui sa asigure nu doar o amenajare care sa arate bine, dar si un mediu de lucru functional. Optimizarile vor tine cont de mai multe elemente, precum eficienta de folosire a spatiului, iluminatul corespunzator, imbunatatirea mediului acustic, integrarea solutiilor IT, solutii de cromatica pe pardoseala, peretii de compartimentare si mobilierul de birou.

"Vorbim despre un nou limbaj arhitectural, in care personalizarea spatiului de lucru nu se poate face doar prin schimbarea sau alternarea gamei de culori si repozitionarea corpurilor de mobilier. Spatiile trebuie adaptate proceselor specifice si relatiilor de lucru din cadrul fiecarei companii. Trebuie sa se puna accent atat pe crearea unor spatii informale, deschise, care sa dea frau liber creativatii si comunicarii intre angajati, dar si pe spatii cu o izolare fonica superioara, dedicate fie lucrului individual in liniste sau discutiilor telefonice care i-ar putea perturba pe ceilalti colegi din open-space", spune Voica.

Foto: Biroul Unilever ( spatiu informal)

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri