2 / 8

Garantiile imobiliare

Un alt aspect de care trebuie sa tina cont cumparatorul in achizitia unei locuinte sunt garantiile de care beneficiaza din partea vanzatorului atat cu privire la calitatea imobilului vandut cat si cu privire la bonitatea vanzatorului, spune Ioana Negrea.


„In cazul achizitiei unei locuinte intr-un bloc vechi, desi prin contractul de vanzare vanzatorul ofera cumparatorului garantia de vicii si evictiune confom Codului Civil, in fapt de cele mai multe ori aceste garantii nu sunt efective, vanzatorii fiind adesea persoane fizice. Mai concret, daca ulterior cumpararii locuintei, cumparatorul descopera vicii ascunse ale imobiluilui (de exemplu infiltratii in tavan, crapaturi in ziduri) cel mai adesea cumparatorul isi asuma costul remedierii acestor vicii intrucat fie vanzatorul nu mai e de gasit, fie nu este solvabil sa suporte aceste costuri. Insolvabilitatea vanzatorului adesea o suporta cumparatorul si in cazul in care este evins de un tert (adica pierde dreptul de proprietate asupra locuintei in favoarea altei persoane care se dovedeste a fi adevaratul proprietar), pretul locuintei fiind destul de greu de recuperat de la o persoana fizica”, completeaza senior asociatul Mitel&Partners


In cazul achizitiei unei locuinte intr-un bloc nou, dezvoltat de investitori organizati ca persoane juridice, cumparatorul trebuie sa acorde o atentie sporita la garantiile acordate conform contractului.


Un dezvoltator serios, care are un istoric in spate, experienta in piata imobiliara, va alege sa construiasca un bloc de locuinte cu un constructor serios care sa ofere garantii extinse pentru vicii ascunse atat ale locuintei cat si ale spatiilor comune ale cladirii. „Intr-un contract de vanzare al unei locuinte intr-un bloc nou, cumparatorul va solicita de la vanzator atat garantia pentru vicii ascunse potrivit Codului Civil, certificatele de garantie ale finisajelor din locuinta cat si o declaratie din partea constructorului cu privire la durata si conditiile garantiei oferite pentru buna executie a locuintei si cladirii”, spune Ioana Negrea.


Avocata ii sfatuieste pe clienti ca atunci cand cumpara un apartament nou sa analizeze si istoricul dezvoltatorului si daca este o companiei fara experienta si alte proiecte finalizate sa evite sa cumpere in faza de proiect.


„De asemenea, in alegerea dezvoltatorului de la care se doreste achizitia unei locuinte cantareste foarte mult solvabilitatea acestuia. In cazul dezvoltatorilor care nu au un istoric in spate, experienta in piata si care ar putea prezenta riscul intrarii in insolventa, nu este indicata achizitionarea unui apartament intr-o cladire in faza de proiect, pentru ca nu exista garantia ca va finaliza apartamentul contractat si nici garantia ca in cazul nefinalizarii va putea restitui cumparatorului sumele achitate in avans”, spune Ioana Negrea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri