2 / 5

Povestea tranzactiei Eurisko-CBRE

Incepand cu luna octombrie a anului trecut, Eurisko are un nou director general, in persoana lui Adrian Capraru. Discutiile pentru aducerea sa la conducerea Eurisko au durat cateva luni bune, insa nu acestea erau, la acea vreme, cele mai importante negocieri ale actionarilor Ionut Dumitrescu, Radu Lucianu si Alexandra Dimofte. Sefii Eurisko erau preocupati, in toamna, cu stabilirea ultimelor detalii ale exitului din compania fondata in 1996.

Procesul de vanzare a companiei a inceput inca in octombrie 2006, iar in ultima jumatate de an, sase petitori (patru investitori strategici si doi financiari) si-au manifestat interesul de preluare a companiei, in finala ramanand doi ofertanti: CBRE si Jones Lang LaSalle.

“Tranzactia trebuia sa se fi incheiat in urma cu doua luni, insa venirea Sarbatorilor si inceputul de an au prelungit momentul inchiderii dealului”, ne-a declarat Andrei Diaconescu (foto), partner in cadrul casei de investitii Capital Partners, care a fost adviser in procesul de vanzare a companiei de real-estate.

Potrivit acestuia, cel mai greu moment din istoria tranzactiei a fost generat de criza internationala. “Aceasta tranzactie a fost un succes extraordinar in conditiile de piata actuale”, enunta Andrei Diaconescu.

Evenimentele din ultimele luni de pe piata imobiliara din Statele Unite au influentat si piata europeana a investitiilor. Investitiile in proiecte imobiliare au scazut puternic si in Europa, astfel incat CBRE a pierdut, atat din venituri, cat si din valoarea de piata.

Pretul de vanzare a companiei s-a dublat pe parcursul procesului competitiv, ajungand la peste 24 milioane de euro, potrivit lui Andrei Diaconescu. “Decizia managerilor a fost inca de la inceput sa vanda unor investitori strategici”, a mai spus Diaconescu.

Proprietarii Eurisko erau, inainte de tranzactie, Ionut Dumitrescu (14,5%), Dan Gabriel Marchivici (14,5%) si firma Fastahead, inregistrata in Cipru, care detinea 71% din firma. Compania Fastahead este controlata de fondatorii si executivii companiei.

Care au fost atuurile americanilor de la CBRE, pe langa faptul ca au oferit cel mai bun pret? Americanii sunt lideri de piata si au acelasi profil ca si Eurisko, adica “fac de toate si au acelasi mod de a gandi”, explica Diaconescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri