4 / 6

Bilantul primelor sase luni din 2008

„Au fost cateva tranzactii relevante, care au mai ‚dezmortit’ piata imobiliara, indicatorii economici au fost incurajatori pentru investitori si, nu in ultimul rand, cererea de spatii pe toate segmentele pietei imobiliare depaseste cu mult stocul existent sau cel ce ce va fi livrat pana la sfarsitul anului. Aproape toate tranzactiile incheiate in primele sase luni ale acestui an au fost incepute in 2007”, ne-a explicat Georgiana Anghelus.

Specialistul Cushman & Wakefield Activ Consulting este de parere ca, pana in luna martie, totul a evoluat in mod absolut normal, tranzactii fiind sustinute de interesul a foarte multi investitori. Apoi, perioada de criza financiara si-a facut aparitia si in Romania, cu efecte directe asupra posibilitatilor de finantare pe plan local.

„In conditiile crizei internationale si a numeroaselor articole din media despre un asa-zis colaps si pe piata locala, primul efect a fost o scadere a numarului de tranzactii rezidentiale, clientii asteptand o scadere a preturilor. Deocamdata insa, singurul segment in care preturile au scazut este cel al apartamentelor vechi, din blocurile comuniste, unde preturile erau supra-evaluate”, declara Despina Ponomarenco.

Pe segmentul locuintelor noi, aceasta afirma ca dezvoltatoriii ansamblurilor rezidentiale nu au „umblat” la pret, insa nu au avut nici ritmul scontat al vanzarilor.

„Segmentele care au o evolutie buna sunt cele BTB (Business-to-Business), unde tranzactiile s-au mentinut la un ritm normal, vorbind aici de offices, industrial sau retail. Totodata si tranzactiile de investitii s-au mentinut la un ritm ridicat, cele doua tranzactii din prima jumatate de an (Upground – Deutsche Bank si Iris – DEGI) indicand faptul ca apetitul marilor fonduri de investitii pentru piata locala este ridicat”, ne-a spus reprezentantul CBRE| Eurisko.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri