3 / 7

Prima Casa impune reduceri de preturi pentru locuintele noi

Stocul de apartamente noi din Bucuresti a crescut cu 42% fata de nivelul inregistrat la finalul anului 2008, ajungand la 6.700 unitati la sfarsitul lunii iunie. Daca in a doua jumatate a anului 2008, au fost amanate 12 dintre proiectele lansate in timpul anului, in primul semestru din 2009 au fost amanate doar doua proiecte.

Vanzarile au scazut cu 15% fata de cele 600 de unitati absorbite de piata in al doilea semestru al anului precedent. In plus, circa 15% din stocul total de unitati noi sunt inca disponibil la vanzare, se mentioneaza in raportul Colliers.

"Estimam ca scaderea preturilor va incetini sau chiar se va stabiliza in urmatoarea perioada. Deoarece sunt foarte putine apartamente noi care se califica pentru programul Prima Casa, dezvoltatorii ar putea reduce preturile, astfel incat o parte din apartamente sa se incadreze in limita de 60.000 euro”, explica Stefania Baldovinescu, consultant in cadrul diviziei de consultanta a Colliers, ce monitorizeaza trimestrial piata rezidentiala din punct de vedere al ofertei, vanzarilor si preturilor.

In primul semestru, pretul apartamentelor noi a inregistrat o medie de 1.415 euro pe metru patrat construit (sau 1.685 euro cu TVA inclus), marcand o scadere de 12% fata de sfarsitul lui 2008.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri