2 / 5

Darian: Prima Casa se adreseaza unui segment de clienti prea ingust

In acelasi timp, reprezentantii companiei de evaluare Darian sunt de parere ca programul guvernamental cu puternic caracter social va avea un impact economic nesemnificativ, in principal, din cauza dimensiunii sale si a segmentului foarte ingust de persoane eligibile caruia i se adreseaza.

Avand in vedere tipul de proprietati rezidentiale care vor fi evaluate, va trebui sa se tina seama de toate cele trei abordari, scrie Adrian Crivii (foto), directorul general al Darian, pe blogul companiei.

Astfel, daca se achizitioneaza proprietati in dezvoltare, abordarea prin costuri va trebui sa ia in considerare evolutia puternic descrescatoare a preturilor terenului, materialelor de constructii si a fortei de munca. “Un alt element care nu trebuie neglijat este ajustarea semnificativa a profiturilor dezvoltatorului, care au ajuns la un nivel in concordanta cu noua conjunctura de piata”, subliniaza Crivii.

La abordarea prin venituri trebuie tinut seama de evolutia descendenta a chiriilor din ultima perioada si de faptul ca, in afara oraselor puternic dezvoltate si a centrelor universitare, nu exista practic o piata a chiriilor sustenabila pe termen lung.

In legatura cu abordarea prin comparatie a vanzarilor, reprezentantii Darian afirma ca este cea mai potrivita pentru evaluarea proprietatilor finalizate si ocupabile atunci cand piata este activa. Dar atat consultantul evaluator, cat si finantatorul vor trebui sa tina seama de cateva elemente:
  • segmentul de piata accesibil pentru Prima Casa a fost influentat sensibil de acest program, aducand un avans de 15% a preturilor de oferta, deoarece presupune pentru moment costuri financiare scazute (Euribor nu va putea ramane la acest nivel pe termen lung);
  • locatia si calitatea intrinseca a proprietatii pot conserva pe termen lung valoarea, astfel ca acestea trebuie apreciate atent;
  • chiar daca imprumutul este contragarantat de stat, nu trebuie neglijat caracterul de garantie bancara, cu toate riscurile aferente.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri