3 / 5

Prima Casa ar putea impulsiona piata evaluarilor imobiliare

Pana in prezent, piata evaluarilor a scazut cu 20%, dupa ce in anul 2008 a atins valoarea de 30 milioane de euro. Singurul segment in care nu au fost inregistrate scaderi au fost evaluarile pentru raportare financiara, in timp ce, la polul opus, cea mai mare prabusire s-a produs pe segmentul evaluarilor pentru garantarea imprumuturilor.

„Anul trecut, piata evaluarilor imobiliare a reprezentat circa 70% din intreaga piata de evaluari. Din datele noastre, pana in prezent, piata evaluarilor imobiliare a scazut cu 20-25%, insa Prima Casa are puterea de a influenta si acest segment”, ne-a explicat Adrian Vascu, presedintele ANEVAR.

In ceea ce priveste evaluatori din banci, Vascu este de parere ca presiunea este prea mare, iar tarifele sunt prea mici, chiar daca ei au, in aceasta perioada, cea mai intensa activitate, ca urmare a programului guvernamental.

"S-a tot vorbit ca valoarea stabilita de evaluator este diferita fata de pretul din contractul de vanzare-cumparare, insa este un lucru firesc. Atata timp cat valoarea data de evaluator este mai mare, nimeni nu are o problema, insa cand valoarea este inferioara pretului din contract, atunci lucrurile se schimba. Pana acum, diferentele au fost relativ mici, de cateva mii de euro", a adaugat Adrian Vascu.

Citeste si Evaluarile imobiliare, in stare de lesin.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri