3 / 7

Rata de neocupare pentru birourile clasa A, aproape de 13%

Nici pe piata spatiilor de birouri lucrurile nu s-au miscat mai bine in primele noua luni ale anului. Aproximativ 260.000 metri patrati au fost livrati in primele trei semestre si inca 150.000 mp sunt in curs de finalizare, urmand sa fie livrati in trimestrul al patrulea.

Stocul modern de spatii de birouri este estimat la 1,4 milioane mp, dintre care 53.400 mp au fost finalizati in trimestrul al treilea, cel mai mare proiect livrat fiind turnul de sud al City Gate (zona Piata Presei Libere).

“Este important de mentionat ca patru zone de afaceri, Pipera Nord, Floreasca-Barbu Vacarescu, Pipera City si zona de nord, au contribuit cu mai bine de 65% la stocul nou finalizat: 31%, 15%, 10% si respectiv 10%”, se arata in raport.

Activitatea de inchiriere s-a rezumat la circa 69.000 mp, ceea ce reprezinta doar 30% din suprafata contractata in perioada similara a anului trecut. Rata medie de neocupare a crescut astfel la 12,9%, respectiv 6% pentru imobilele de clasa A si peste 18% pentru spatiile de clasa B, amplasate in general in zonele limitrofe ale orasului.

“Estimam ca preluarea anuala de spatii de birouri nu va depasi 100.000 mp. Avand in vedere activitatea redusa de pre-inchiriere, majoritatea contractelor de inchiriere vor avea loc in cladiri finalizate. Credem ca piata de inchiriere isi va reveni, gradual, la mijlocul anului urmator, in continuare stimulata de pre-inchirierile marilor companii multinationale”, sustin consultantii Jones Lang LaSalle.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri