2 / 6

Cu cat au scazut preturile

La nivel national, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 8,4% in primul semestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 1.259 euro/mp util la 1.153 euro/mp util, in timp ce preturile apartamentelor noi au coborat cu 11,1%, de la 1.531 euro/mp util la 1.361euro/mp util, arata indicele imobiliare.ro.

In Bucuresti, tendinta de scadere inregistrata in primele sase luni a fost mult mai accentuata fata de cea la nivel national. Astfel, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 11,3% de la 1.403 euro/mp util la 1.244 euro/mp util, iar pentru apartamentele noi preturile au coborat cu 16,9%, de la 1.761 euro/mp util pana la 1.463 euro/mp util.

Per ansamblu, ritmul de scadere a fost mai pronuntat in cazul apartamentelor noi.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, cel mai mult s-au ieftinit garsonierele (9,4%), urmate de apartamentele cu patru si trei camere (8,5%, respectiv 8%). Apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cu 7,1%. In cazul apartamentelor noi, cel mai mult afectate de tendinta de scadere a preturilor au fost cele cu patru camere (14,2%), urmate de cele cu doua camere (12,1%). Apartamentele noi cu o camera si cele cu trei camere prezinta un ritm de scadere asemanator (10,4%, respectiv 10,3%).

La nivel national, cele mai mari variatii lunare de pret inregistrate de apartamentele vechi au avut loc in ianuarie (-2,5%) si in iunie (-2,4%), potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro. Pe de alta parte, in luna martie, ca urmare a lansarii programului Prima Casa 2, apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,5%.

“Dupa un an greu, 2010 a inceput pe un val de optimism. In februarie si martie, nivelul preturilor a fost influentat in mod direct de toate discutiile care au avut loc in jurul programului Prima Casa 2. Pe fondul lipsei unei mase critice a cererii, la care s-au adaugat masurile de austeritate anuntate de guvernanti, evolutia lunii iunie a fost una normala”, a explicat Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

In cazul apartamentelor noi, cele mai mari variatii de pret au fost inregistrate in lunile februarie (+3,6%) si martie (+2,2%), respectiv in aprilie (-3,1%) si iunie (-2,1%).

Ceva mai optimist, indicele lansat de compania de consultanta imobiliara Colliers International indica faptul ca preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu 8% in primul semestru, in timp ce preturile locuintelor noi au coborat cu 10 – 15%.

Vezi in slide-ul urmator cate apartamente noi au fost livrate in Bucuresti in prima jumatate a anului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri