2 / 4

Preturile au scazut cu circa 45%

Anul trecut, din cauza incertitudinii din piata imobiliara, precum si a lipsei de lichiditati, interesul pentru locuintele de vacanta s-a redus drastic, ceea ce s-a reflectat intr-o scadere a preturilor cu aproximativ 30% fata de nivelul din 2008. In acest an, interesul cumparatorilor a crescut, insa numarul mare de oferte prezente pe piata ii determina pe proprietari sa scada preturile, facandu-le mai atractive pentru cei ce fac regula, respectiv clientii cu bani cash.

In prima jumatate a anului, preturile caselor de vacanta din Brasov si Valea Prahovei au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, afirma consultantul Coldwell Banker Alpin. Acest lucru se observa si in numarul tranzactiilor realizate la nivel national, in crestere cu 3% comparativ cu primul semestru din 2009. Raportat la nivelul din 2008, preturile caselor de vacanta au scazut cu aproximativ 45%.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata in luna septembrie 2009, cand preturile locuintelor de vacanta au scazut cu 15,4% la nivel national, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Scaderile au continuat pana in aceasta toamna, singurele tendinte de crestere fiind raportate in lunile noiembrie si decembrie 2009. In prezent, proprietarii cer circa 940 euro/mp util pentru o casa de vacanta.

Ce puteai cumpara in 2008. Daca anul acesta, cu un buget de 300.000 euro, in Poiana Brasov poate fi cumparata o vila, cu o suprafata construita de 200 mp si un teren de 300 mp, in perioada similara a anului 2008, cu aceeasi suma putea fi achizitionat un apartament de 110 mp construiti, amplasat intr-o vila veche, spune Nicole Rosnovat, de la Coldwell Banker Alpin.

Daca potentialul cumparator isi dorea un apartament nou, cu 300.000 euro el putea opta pentru o vila in Azuga, cu trei camere si trei bai. In prezent, o astfel de proprietate poate fi cumparata chiar si la jumatate de pret, daca plata se efectueaza cu cash, si nu esalonat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri