3 / 11

De ce a durat 6 ore sa fie gasiti ranitii?

"In cadrul <<Sistemului integrat pentru serviciul de urgenta>>, aplicatia de tip Geographical Information System (GIS) pozitioneaza pe harta apelurile initiate de pe telefoanele mobile folosind informatiile transmise de catre operatorii de telefonie mobila. Pe harta se vizualizaza o forma geometrica ce reprezinta celula sau sectorul de celula din care a fost initiat apelul. Timpul de localizare a apelulului si deci de identificare a celulei din care a fost initiat apelul este de aproximativ 5 secunde, au spus oficialii TeamNet, dezvoltatorul sistemului. Localizarea unui apelant are o precizie ridicata in zonele dens populate datorita numarului foarte mare de antene. In zone putin sau deloc populate cum este cazul acestei situatii, antenele se gasesc la distante de pana la 30 de kilometri iar suprafata in care este localizat apelantul este direct proportionala, potrivit TeamNet, dezvoltatorul ”Sistemului integrat pentru serviciul de urgenta” care permite localizarea apelurilor catre 112 .


In plus, zona greu accesibila, ceata, vremea rea au fost factori care au ingreunat misiunea de salvare. Mai mult zona in care se aflau ranitii era atat de greu accesibila incat au fost purtati pe brate doi kilometri pana la ambulante.


Cornelia Trifu, purtatorul de cuvant al CJ Cluj a spus pentru Stitile ProTV ca "drumul pe care au putut sa ajunga ambulantele era la doi kilometri si oamenii au fost purtati pe brate, ceea ce inseamna ca s-a format un lant viu de la epava avionului pana la ambulante si pasagerii avionului au fost dati din mana in mana. Este o zona muntoasa, greu accesibila si cred ca a fost un efort extraordinar".


Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne a spus ca "e posibil sa fi trait daca erau gasiti mai devreme. Din pacate, versantul nu a permis un acces in timp util, sa spun asa, in conditiile in care s-au produs cele doua decese. Dincolo de aceste aspecte, nu ramane decat faptul ca SMURD putea merge doar pe jos, cu instrumente si tehnici demontate de pe masini, ca sa poata merge la oameni", potrivit Stirile ProTV.


Toate aceste argumente nu pot sa stearga insa faptul ca doi oameni ar fi putut fi salvati daca se ajungea mai devreme la ei, asta in conditiile in care traim intr-o perioada in care avansul tehnologic este urias.


Sursa foto: Marius Pop.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri