3 / 6

Piesele centrale ale licitatiei

Case la Chioggia, provenind din vestita colectie interbelica Zambaccian, este unul dintre peisajele care exprima cel mai deplin spiritul artistic al lui Gheorghe Petrascu, intalnirea sa cu Laguna Venetiana fiind considerata providentiala de catre exegetii operei sale.

Vizitand in numeroase randuri orasul dogilor si imprejurimile, Petrascu realizeaza o serie de opere care a ramas una dintre cele mai valoroase reprezentari ale orasului, de o deosebita originalitate.

Opera manifesta sentimentul romantic al artistului, care vedea Venetia, asemenea lui Eminescu, ca o necropola care pastreaza urmele unei lumi grandioase si apuse, careia reuseste, prin culoarea pretioasa, sa ii restaureze o parte din stralucire.

Tot de Gheorghe Petrascu, Case la Morlaix, apartinand celebrei colectii clujene Daniello, ilustreaza un peisaj din Bretania, zona care l-a atras pentru aerul sau vetust si arhitectura bizara.

Opera prezinta caracteristicile stilistice definitorii pentru peisajele lui Petrascu, printre care sugestia vechimii si a trainiciei arhitecturilor, preponderenta elementului mineral, paleta de culori grave. Licitatia mai include o pictura de-a maestrului, de data aceasta o Natura statica cu carti, opera in care obiectele capata luciri de geme, prin pretiozitatea culorilor si pasta densa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri