1 / 6

Alin Chitu, Tax Senior Manager la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax S.R.L.

In rapoartele emise sub egida Bancii Mondiale, Romania ocupa un loc codas din perspectiva usurintei de conformare voluntara la plata impozitelor. Alin Chitu, tax senior manager la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii Tax S.R.L., identifica doua probleme majore a caror rezolvare ar simplifica si eficientiza in mod semnificativ sistemul de impunere al prelevarilor catre bugetul de stat.

Prima ar fi continuarea consolidarii sistemului de percepere/administrare avand drept obiectiv eficientizarea raportarilor (cum ar fi diminuarea numarului de declaratii si frecventa depunerii acestora, introducerea unui sistem forfetar de taxe sau contributii in cazul micilor intreprinzatori). De asemenea, tot in domeniul administrarii este nevoie de o continuare a dezvoltarii sistemului de plati electronice.

"Pe de alta parte, consider ca este nevoie de o profesionalizare si eficientizare mai ales din lumina evolutiei tehnologice a organelor de control. Sistemul de remuneratie din sectorul de stat in acest domeniu face alegerea si continuarea unei cariere in acest domeniu foarte putin interesanta pentru indivizii cu pregatirea necesara exercitarii unor atributii cu o asemenea responsabilitate", spune Chitu.

A doua problema este aceea a cadrului legislativ care reglementeaza sistemul fiscal. Intrucat economia este in continua dezvoltare, sistemul fiscal trebuie conceput astfel incat sa afecteze cat mai putin activitatea economica a contribuabililor, dar in acelasi timp sa poata asigura finantarea bugetului de stat.

Astfel, chiar daca prevederile din Codul Fiscal au suferit o serie de modificari avand menirea de a oferi o mai multa claritate, de cele mai multe ori se urmareste doar obiectivul aparatului administrativ fara a se avea in vedere si impactul asupra contribuabilului.

Guvernul are planuri mari cu fiscalitatea. Ce vor insa specialistii in 2013?


Comenteaza articolul

Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, Wall-Street incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.

Articole recomandate

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile