Liderii europeni au strans randurile in jurul postului de director general al Fondului Monetar International (FMI), considerand ca investirea unui european la varful institutiei este esentiala in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, considerat unul dintre candidatii cu cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale de anul viitor din Franta, a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute la New York si acuzat de tentativa de viol.

Magistratii au decis ca oficialul trebuie sa ramana in arest pana la judecare, deoarece dispune de posibilitati de a parasi teritoriul Statelor Unite.

Presiunile pentru demisia sa de la sefia FMI s-au intensificat semnificativ marti, mai multi oficiali din zona euro sugerand ca Strauss-Kahn ar trebui sa se gandeasca serios la retragerea din functie.

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat ca FMI trebuie sa numeasca in mod oficial un lider interimar, deoarece "este evident" ca Strauss-Kahn se afla intr-o situatie din care nu poate conduce institutia.

Ministrul Finantelor din Austria, Maria Fekter, a declarat marti la Bruxelles ca Strauss-Kahn risca sa aduca prejudicii de imagine FMI. Ministrul Finantelor din Spania, Elena Salgado, s-a distantat la randul sau de seful FMI, afirmand ca acesta trebuie sa se hotarasca daca vrea sa demisioneze, avand in vedere "natura extrem de grava" a acuzatiilor care i se aduc.

Si senatorul american republican Mark Kirk a cerut demisia sefului FMI.

Miza este functia de director general la institutia financiara care a aprobat anul trecut imprumuturi de urgenta de 91,7 miliarde de dolari si asigura o treime din acordurile de finantare externa ale tarilor europene.

Arestarea lui Strauss-Kahn ar putea fi o ocazie pentru marile economii emergente de a pune capat traditiei ca Fondul Monetar International sa fie condus de un european, iar Banca Mondiala de un american, care dainuie de la infiintarea institutiilor dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Nu e vorba de o lipsa de talent, in Europa sau in tarile emergente, pentru inlocuirea lui Strauss-Kahn. A avut loc intr-adevar o rebalansare treptata a puterii economice si a reprezentarii in conducerea institutiilor financiare internationale catre pietele emergente, insa institutiile ca FMI si Banca Mondiala sunt inca inclinate accentuat catre Vest", comenteaza Joseph Tan, economist-sef pentru Asia la Credit Suisse Private Bank Singapore.

Oficialitatile europene s-au grabit in ultimele zile sa apere dominatia Europei asupra functiei de director general al FMI, noteaza Bloomberg.
Ministrii finantelor din Suedia, Spania si alte state membre UE au declarat ca este nevoie ca potentialul succesor al lui Strauss-Kahn sa fie european, in contextul rolului important jucat de FMI in solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro.

Oficialii sud-africani si sud-coreeni au cerut insa un candidat din partea pietelor emergente, in timp ce Brazilia a sugerat ca nu va insista in acest sens. Guvernul chinez a cerut "un proces corect si transparent" de desemnare a unui nou sef FMI.

"Daca se gandesc serios la asta si cred intr-adevar ca este timpul sa propuna un candidat si sa obtina functia, atunci trebuie sa se miste repede. Daca stau si asteapta, va fi din nou un european", a aratat Morris Goldstein, fellow la Peterson Institute for International Economics si fost oficial FMI timp de 24 de ani.

Cel mai vehiculat nume pentru o candidatura europeana la sefia FMI este ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde. Pe de alta parte, premierul britanic Gordon Brown le-ar fi transmis prietenilor sai ca se bucura de "sprijin global" pentru candidatura sa, potrivit Financial Times.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca sunt "motive serioase" ca functia de director general al FMI sa ramana in Europa, pozitie sustinuta marti si de ministrul belgian al Finantelor Didier Reynders si omologii sai Anders Borg, din Suedia, Jan Kees de Jager, din Olanda, si Elena Salgado - Spania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri