Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban are la dispozitie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentand fonduri europene, dupa ce in patru ani de la aderare platile facute din bani UE nu trec de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta doar 13,5% din suma alocata.
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban are la dispozitie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentand fonduri europene, dupa ce in patru ani de la aderare platile facute din bani UE nu trec de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta doar 13,5% din suma alocata.

Tema atragerii fondurilor UE a figurat pe agenda tuturor guvernelor de dupa 2007, fiind in egala masura motiv de critici la adresa ministrilor implicati in acest proces, dar si prilej de critici din partea opozitiei.

De cele mai multe ori, insa, discutiile pe acest subiect s-au limitat la declaratii, dovada fiind faptul ca, desi Romania beneficiaza de fonduri structurale de peste 19,2 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, la data de 31 august platile efectuate din contributia UE in raport cu alocarea totala de la Uniune fiind de 13,5%.

Infiintarea ministerului condus de Orban survine unei perioade in care atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc au invocat necesitatea atragerii fondurilor europene, ca o solutie pentru problemele de infrastructura, de mediu sau de dezvoltare regionala, in contextul unei cresteri economice limitate inclusiv de contextul international.

Romania beneficiaza de fonduri structurale in cuantum de 19.213.036.712 euro (81.665.012.544 miliarde de lei) care pot fi accesate prin mai multe programele operationale.

Cele mai recente date ale Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) - valabile la data de 31 august - arata ca au fost depuse 30.162 de proiecte cu o valoare totala de peste 235 de miliarde de lei, dintre care aproximativ 150 de miliarde de lei contributie UE. Au fost si multe proiecte respinse - peste 12.000 de proiecte- iar 5.385 sunt in curs de evaluare.

Pe de alta parte, 8.652 de proiecte au fost aprobate pana la data de 31 august. Valoarea totala a acestora este de 83,2 miliarde lei (aproximativ 19 miliarde de euro), contributia UE fiind de aproximativ 50 de miliarde de lei. Contractele sau deciziile de finantare cu beneficiarii sunt insa mult mai putin numeroase, respectiv 6.765.

Totalul platilor in lei a fost, pentru toate programele operationale finantate din fonduri structurale de aproape 11,7 miliarde de lei, din care 6,7 miliarde de lei prefinantare, 4,3 miliarde lei lei rambursari din contributia UE si 687,7 milioane de lei rambursari de la bugetul de stat.

Platile catre beneficiari din contributie UE pentru totalul programelor operationale reprezinta 13,5% in raport cu alocarea totala de la UE in perioada 2007 - 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri