Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca programul Rabla va fi modificat, urmand sa fie introduse in program si autoutilitarele usoare, de pana la 3,5 tone, si nu va mai fi limitat numarul de autoturisme ce pot fi achizitionate de o persoana.

Cele doua modificari vor fi facute dupa ce in sedinta Guvernului de miercurea viitoare ministrul Mediului va introduce o ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 206, urmand ca etapa a doua a programului "Rabla", cu cele doua modificari, sa fie functional dupa 10 sau 15 iunie, potrivit NewsIn.

"Tinta noastra este sa scoatem 60.000 de rable de pe piata, indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utiliza pe cele noi. Din punct de vedere al persoanelor juridice, lucrurile merg spre legislatia europeana, trebuind sa fie aplicata schema de minimism, de ajutor de stat, lucrul acesta fiind posibil in mai multe etape”, a precizat ministrul.

Nicolae Nemirschi a spus ca, din toamna, programul va fi fezabil si pentru persoanele juridice, adica din a treia etapa a programului "Rabla". Persoanele juridice vor beneficia de program doar trei ani, pana in anul 2011, fiindu-le alocate 60.000 de unitati pe toata aceasta perioada, ceea ce inseamna un efort financiar de subventie pentru prima de casare de 54-55 milioane euro.

O alta modificare dorita de Nemirschi la programul "Rabla" vizeaza achizitia autoturismelor in sistem leasing.

"Al patrulea element la care am tinut, dar la care mai sunt niste runde destul de grele cu Consiliul Concurentei, este achizitia prin leasing. Practic, aici achizitioneaza o persoana juridica, care este firma de leasing, si da mai departe, in folosinta, unei persoane fizice. Daca vom lamuri si chestiunea asta, probabil ca din toamna, va putea sa intre si leasingul in functiune”, a precizat acesta.

Nemirschi a anuntat ca s-a incheiat prima etapa a programului "Rabla", programul fiind impartit in trei etape deoarece anul trecut, dintr-o alocare de 40.000 de unitati, s-au alocat 30.000 de unitati pentru ca aplicarea pe fiecare dealer si marca s-a facut la inceputul anului, unii dintre ei neatingandu-si cota. De la 1 iunie, se va intra in etapa a doua, urmand ca celor care si-au atins cota aceasta sa le fie suplimentata.

Pana acum, Dacia a avut cele mai mari vanzari, peste 5.000 de unitati, suplimentandu-i-se, in prima etapa, de trei ori cota.

Ministrul Mediului este de parere ca programul "Rabla" este un succes anul acesta, putand ajuta si industria automobilistica. “Pana la aceasta data s-au vandut 11.500 de autoturisme noi din cele 20.000, asta inseamna 20% din totalul automobilelor noi vandute pe piata romaneasca. Ceea ce, comparativ cu anul trecut, cand din total autoturisme vandute prin programul Rabla a reprezentat numai 11%. Dovada ca programul si-a atins scopul si, practic, a fost un ajutor pentru industria auto, care in primele patru luni a avut o scadere a vanzarilor in jur de 50% per total”.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri