Grupul Porsche a acuzat Volkswagen si landul Saxonia Inferioara, actionarul cheie al VW, de santaj, dupa ce grupul auto i-a fixat un ultimatum pana luni, 29 iunie, ca sa accepte fuziunea.
Potrivit publicatiei germane Der Spiegel, planul prevede ca Volkswagen sa preia 49% din afacerea de masini sport a Porsche, pentru 3-4 miliarde euro, iar directorul executiv al Porsche, Wendelin Wiedeking, si presedintele companiei, Wolfgang Porsche, trebuie sa dea un raspuns pana la finalul acestei luni.

Volkswagen a amenintat ca ar putea sa ceara ca Porsche sa ramburseze in septembrie creditul de 700 milioane euro pe care i l-a acordat in luna mai, daca Porsche respinge oferta, informeaza NewsIn.

In replica, Wolfgang Porsche si adjunctul sau, Wolfgang Porsche, un reprezentant al angajatilor, au precizat, intr-un comunicat de presa, ca au primit un ultimatum de la Volkswagen si landul Saxonia Inferioara, pe care il resping.

"Nu vom accepta santajul. Ultimatumurile nu-si au locul in secolul XXI", au declarat cei doi, in comunicat.

"Speram foarte mult, in interesul telurilor comune, ca autorii ultimatumului isi vor regasi calmul si vor inainta propunerile in discutii interne si nu prin presa", se mai arata in comunicatul Porsche.

Ca parte a propunerii Volkswagen, fondul public de investitii din Qatar, Qatar Investment Authority, urmeaza ca cumpere optiunile de cumparare de actiuni VW detinute de Porsche, ceea ce ar avea ca rezultat integrarea afacerii de masini sport a Porsche in cadrul activitatii Volkswagen.

Volkswagen nu a avut nicio reactie la raspunsul Porsche, iar fondul din Qatar nu a fost disponibil pentru comentarii.

Porsche este actionarul majoritar al Volkswagen, la care detine 51% din actiuni, participatie la care a ajuns indatorandu-se masiv, cu 9 miliarde euro. Miza operatiunii era atingerea unei participatii de 75% din capitalul Volkswagen, ce ar fi permis Porsche sa obtina acces la lichiditatile importante ale VW.

Dupa debutul crizei financiare, Porsche nu a mai reusit sa-si majoreze participatia pentru a obtine controlul VW si, in lipsa de alternative, a fost nevoit chiar sa recurga, la finalul lunii mai, la un imprumut de 700 milioane euro de la Volkswagen.

Potrivit planului Volkswagen, compania care ar rezulta in urma fuziunii ar fi detinuta in proportie de 40% de familiile Porsche si Piech, 20% din capital va apartine landului Saxonia Inferioara, Qatarul va detine 15%, iar un alt fond suveran - 5%.

Compania Porsche SE a anuntat ca este aproape de a ajunge la o intelegere cu Qatarul, care ar putea-o ajuta sa isi rezolve problemele financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri