Luna februarie va aduce un declin pe piata masinilor rulate de import, chiar daca inmatricularile au crescut in ianuarie cu 44%, cand romanii si-au inregistrat autoturismele cumparate in decembrie cu o taxa auto la un nivel suportabil.
Masinile cu motoare Euro 4 dar cu o capacitate mai mare de 1.600 cmc sunt deja prea scumpe de inmatriculat in Romania. Romanii au inmatriculat in prima luna din an 17.156 de autoturisme second-hand, de sase ori mai multe decat inregistrarile de masini noi.

"Aceasta crestere nu este deloc surprinzatoare, in ianuarie fiind inmatriculate pe de o parte masinile importate anterior de comercianti (si vandute in decembrie sau nevandute dar inmatriculate), pe de alta parte masinile aduse in tara “pe ultima suta de metri”, dupa ce majorarea taxei de poluare a devenit o certitudine. Incepand din februarie vom asista probabil la prabusirea numarului de inmatriculari de masini second hand, avand in vedere ca taxa majorata face nerentabila inmatricularea unei masini care nu respecta minim norma Euro 4", a declarat, pentru wall-street.ro, Attila Okanyi (foto), general manager Autovit.ro.

Directorul general al LeasePlan Romania, Bogdan Apahidean, considera ca inmatricularile de masini din ianuarie au crescut datorita prelungirii cu o luna a termenului de plata a taxei auto dupa vechiul mod de calcul. "Nu se poate lua ianuarie 2011 ca referinta pentru ca s-au vandut cu aproape 50% mai multe masini vechi ca in ianuarie 2010 si piata nu are cum sa creasca atat de mult anul acesta. Luna ianuarie nu este relevanta pentru ca din cauza prelungirii cu o luna a termenului in care s-au putut inmatricula masinile dupa vechiul mod de calcul al taxei de poluare a denaturat cifrele. Anul acesta ma astept sa scada proportia de masini second-hand in raport cu cele noi. S-ar putea sa asistam la o usoara crestere a pietei de masini noi cu pana in 10%, pentru ca cei care nu au cumparat masini in 2009 si 2010 vor fi nevoiti sa isi schimbe autoturismele de 4-6 ani vechime", a precizat Apahidean.

Anunturile cu autoturisme second-hand neinmatriculate in Romania la vanzare in ianuarie au scazut semnificativ. "Numarul anunturilor cu autoturisme neinmatriculate reprezinta in momentul de fata doar 15% din total, pe cand in decembrie circa 30% din masinile postate pe autovit.ro erau neinmatriculate", a precizat Okanyi.

Taxa de prima inmatriculare i-a determinat pe romani sa-si ajusteze din asteptari pentru autoturismele aduse din Vest in ultimele luni din 2010. "Noua taxa de prima inmatriculare intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2011 i-a determinat pe multi in decembrie sa reduca pretul si sa vanda cat mai repede", a declarat directorul general al portatului Auto.ro, Bogdan Axinia.

Astfel, pretul mediu al anunturilor de pe site-ul auto.ro a scazut constant la inceputul lunii noiembrie, de la 7.700 euro, pana cand a atins valoarea minima de 7.260 euro, la sfarsitul lunii decembrie. In ianuarie pretul mediu a urcat pana la 7.568 de euro, valoare atinsa spre sfarsitul lunii

Site-urile de anunturi cu masini au inregistrat o crestere a numarului de oferte de vanzare si a traficului.

"Auto.ro a inregistrat o crestere semnificativa in ianuarie, reflectata in numarul de anunturi si in trafic. La sfarsitul lunii ianuarie erau postate peste 37.000 de anunturi, cu aproximativ 25% mai multe fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, in luna ianuarie aproape 900.000 de romani au intrat pe site, avand cu peste 20% mai multe vizite fata de aceeasi luna a anului trecut", a adaugat Axinia.

De asemenea, managerul Autovit.ro a remarcat un numar mai mare de anunturi de autoturisme. "In luna ianuarie am consemnat o efervescenta mare pe piata si nu numai in ceea ce priveste vanzarea-cumpararea masinilor second-hand provenite din import, numarul anunturilor listate pe site-ul nostru a crescut cu 28% fata de numarul inregistrat in luna decembrie", a spus Okanyi.

Auto.ro considera ca segmentul online al pietei de masini rulate va continua sa creasca in 2011.

Inmatricularile de autoturisme second-hand in Romania au crescut cu 1% anul trecut, la 214.600 unitati, de la 212.900 de masini in 2009, cand au scazut cu 29%, de la 300.885 unitati in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri