Acestea sunt doar o parte dintre cele mai instructive prezentari Ted Talks care te incurajeaza sa iti schimbi perspectiva asupra carierei tale, motivandu-te sa actionezi intr-un mod mai inteligent.

Uneori ai de nevoie de un mic impuls cand vine vorba de cariera si cum probabil ca te-ai saturat de sfaturile conventionale pe care le gasesti peste tot si care repeta la nesfarsit ceea ce tu poate ca stiai deja, iti punem la dispozitie cateva prezentari Ted Talks. Cu siguranta acestea vor mai risipi putin monotonia intrucat iti propun o noua abordare a dezvoltarii profesionale.

1. Dan Ariely: Ce te atrage la jobul tau

Conform economistului comportamental Dan Ariely faptul ca banii ii motiveaza pe angajati sa se implice in munca lor cat mai mult este o perspectiva naiva care ascunde de fapt adevaratele motive pentru care acestia investesc efort si timp in jobul lor.

De fapt, munca se aseamana intr-o oarecare masura cu urcatul unui munte; este dificil sa ajungi in varf dar cand reusesti sa iti atingi obiectivul ai o satisfactie nemasurabila. Realizarile care iti sustin progresul personal si profesional sunt cele care conteaza; cata vreme dai un sens muncii tale vei fi motivat sa lucrezi cu mai mult spor.

2. Jason Fried: De ce nu este intotdeauna eficient sa lucrezi la birou

Jason Fried sustine ca cei mai multi angajati sunt mai putin productivi cand lucreaza la birou intrucat intervin mereu alte sarcini sau intamplari care le distrag atentia de la prioritatile lor. Precum somnul, munca ta necesita o perioada in care sa nu fii intrerupt de alte lucruri.

De exemplu, exista posibilitatea ca la birou munca ta sa fie intrerupta de intalniri sau de discutii neproductive cu managerii. O solutie sugerata de Fried este sa te asiguri ca vei munci timp de cateva ore la birou fara sa fii deranjat, raspunzand la mesajele importante doar dupa ce termini sarcinile principale.

3. Ashley Stahl: Cum iti alegi jobul potrivit

Ashley Stahl este un consilier de cariera care iti propune sa iti pui trei intrebari esentiale pentru a-ti da seama ce job ti se potriveste. La ce anume te pricepi cel mai bine? Identitatea ta nu trebuie sa fie in conflict cu pasiunea ta pentru un anumit domeniu. Cu alte cuvinte, chiar daca ai dezvoltat un interes aparte pentru un job, in cazul in care sacrificiile pe care trebuie sa le faci pentru a avansa in cariera respectiva nu sunt in conformitate cu cine esti tu de fapt, ar trebui sa te orientezi spre alt loc de munca.

La ce te pricepi cel mai bine dupa parerea celorlalti? Nu intotdeauna esti constient de valorile tale si din acest motiv ar trebui sa apelezi la reteaua ta de contacte care te poate ajuta sa descoperi acele calitati sau interese care nu ti se par atat de evidente. Modul in care te privesc ceilalti poate fi astfel un punct de pornire cand incerci sa te cunosti mai bine. Si ultima intrebare: ce anume te impiedica sa te dezvolti pe plan profesional?

4. Zain Asher: Ai incredere in fortele proprii

Doar pentru ca muncesti mult si ai talentele necesare nu inseamna ca poti avea si succes; ai nevoie de o anumita mentalitate pentru a obtine jobul visurilor tale. Indiferent de obstacolele cu care te confrunti, este esential sa vezi imaginea de ansamblu si sa iti dezvolti convingerea ca totul va fi bine in cele din urma.

5. Larry Smith: Esecul in cariera

Potrivit profesorului universitar Larry Smith, unul dintre motivele pentru care nu reusim sa avem un job care sa ne multumeasca este faptul ca inventam tot felul de scuze: gandim in mod eronat ca o cariera de succes se bazeaza pe noroc mai mult decat pe orice altceva, ca nu avem talentul necesar, ca suntem oameni obisnuiti care nu isi pot urma pasiunea. Ce sta la baza acestor scuze? Frica.

6. Tim Clark: Nu iti planifica cariera

In loc sa iti faci un plan legat de cariera ta, poti sa incerci diferite joburi pana iti gasesti drumul in viata, potrivit prezentarii antreprenorului Tim Clark. Aceasta este o metoda buna de a te dezvolta profesional chiar daca presupune sa iti schimbi locul de munca mai des; important este sa incerci diverse domenii ca sa iti descoperi pasiunea.

Daca nu esti sigur ca jobul tau este potrivit pentru tine, planul initial pe care ti l-ai facut in tinerete s-ar putea sa nu functioneze. In schimb ai putea sa testezi noi ipoteze in legatura cu ceea ce iti doresti de la viata si de la cariera ta.

Sursa foto: Fill, Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri