Putin peste doua treimi dintre tinerii care au dat anul acesta examenul de Bacalaureat au reusit sa obtina note de trecere, insa unul din trei elevi nu va primi o diploma. Pentru acestia, angajatorii pun la dispozitie o multime de joburi, unele dintre ele platite bine, insa ramane alegerea tinerilor daca se vor sa lucreze sau vor accepta ca in continuare in piata muncii o diploma ii poate ajuta sa isi completeze drumul firesc al carierei.

Anul acesta, la nivel national, au promovat Bacalaureatul aproximativ 86.200 de candidati (68,1%) dintr-un total de 130.000 de candidati prezenti. Asta inseamna ca aproximativ 44.000 de tineri nu isi vor putea trece in CV-uri diploma de Bacalaureat.

Ce oferte au angajatorii pentru tinerii fara BAC

Tinerii care isi doresc sa se angajeze trebuie sa stie ca le stau la dispozitie mii de locuri de munca in domeniile automotive, logistica sau manufactura, iar salariile pot sa ajunga si la 500 de euro, in functie de cat de mult de mult sunt dispusi sa munceasca.

"In prezent, 80% dintre clientii nostri angajeaza oameni fara sa le ceara diploma de Bacalaureat. Multi dintre ei angajeaza in zone cu somaj foarte scazut si, pentru ca nu gaseau oameni, au scazut cerintele, astfel ca daca inainte solicitau diploma de absolvire, acum angajeaza si oameni cu 8-10 clase. Cei mai multi sunt angajatori care cauta oameni pentru domeniile industrial, logistica si manufactura", a declarat pentru wall-street.ro Felix Toma, country manager al companiei de recrutare Gi Group Romania.

Una dintre pozitiile cu cele mai multe locuri de munca disponibile este cea de operator industrial, cu salarii care variaza intre 1.600 de lei brut si 2.000 de lei brut, iar companiile investesc in calificarea oamenilor imediat dupa angajare.

"Singurele cerinte pentru acest post sunt de acuitate vizuala si dexteritate manuala. Avem angajati care castiga si 500 de euro net pe luna, daca lucreaza ore suplimentare", a mai spus managerul Gi Group.

Potrivit acestuia, cele mai multe locuri de munca sunt disponibile in partea de vest a tarii, unde sunt localizate majoritatea fabricilor de componente auto, dar incep sa apara oportunitati si in est, motiv pentru care este important ca tinerii sa fie dispusi sa lucreze la distanta de casa.

Angajatorii pun la dispozitia celor care se relocheaza transport, cazare si doua mese, pe langa salariu

Foto: Tyler Olson, Shutterstock

Limbile straine, plus la angajare

De asemenea, daca vorbesc limbi straine, centrele de outsourcing sunt cu ochii pe tinerii dispunsi sa munceasca.

"Angajatorii dintre aceste centre nu restrictioneaza angajarile si cauta inclusiv oameni care nu diploma de Bacalaureat. Sunt joburi disponibile inclusiv pentru cei care nu stiu o limba straina, insa salariile cresc pe masura ce candidatii cunosc mai multe limbi straine", este de parere Mirela Marinescu, director executive search in cadrul companiei de recurtare APT.

Astfel, potrivit Mirelei Marinescu, salariile intr-un centru de outsourcing sunt urmatoarele:

  • pentru limba romana - 1.200 de lei net;
  • pentru limba engleza - incep de la 1.500 de lei net;
  • pentru limba engleza plus inca o limba, pe langa engleza - incep de la 1.800 de lei net;
  • pentru limba germana - 2.200 de lei net

"Nu trebuie sa aiba diplome, insa candidatii trebuie sa demonstreze ca ii intereseaza acele pozitii, ca sunt seriosi si ca a fost doar o greseala ca nu au luat Bacalaureatul. Oportunitati exista, insa de multe ori tinerii se feresc sa muncesca, spunand ca munca este prea solicitanta si sunt nevoiti sa iasa din zona de confort cu care sunt obisnuiti", a mai spus Marinescu.

Si pe platforma de locuri de munca eJobs.ro tinerii fara Bacalaureat isi pot gasi un loc de munca ca muncitori necalificati, lucratori comerciali, casieri, receptioneri, operatori introducere date si alte pozitii.

"Salariul brut porneste de 1.250 lei si poate ajunge la 1.700 de lei in functie de calificare, de cunoasterea unei limbi straine. La salariu, se adauga beneficii precum: tichete de masa, sporuri, bonusuri etc. Vestea buna este ca angajatii se pot califica la locul de munca in posturi de electrician, vopsitor si salariul poate creste cu 30 – 40%. Pentru angajatii care raman pe aceeasi pozitie, salariul creste cu aproximativ 5% dupa primul an", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii eJobs.

De asemenea, potrivit datelor platformei de joburi, exista oferte si pentru cei care vor sa plece din tara dupa absolvirea liceului. De exemplu, se cauta lucrator depozit in Anglia, iar candidatii au nevoie de cunostinte de limba engleza la nivel conversational si studii medii. Salarizarea este cuprinsa intre 7,00 si 8,25 lire sterline pe ora, in functie de performante, ture si departament. Orele suplimentare care se remunereaza separat, iar venitul poate creste dupa sase luni de la angajare.

Reprezentantii eJobs recunosc insa ca in continuare majoritatea angajatorii se uita dupa candidati cu studii absolvite si, de multe ori, cu studii superioare finalizate.

"Cu cat diplomele angajatului avanseaza in nivel, cu atat angajatorul ii poate oferi un salariu mai mare. In aceasta idee, studiile sunt importante nu doar pentru angajat, cat si pentru angajator. Desi o diploma nu asigura angajatoul de cunostintele angajatului, acesta din urma este privit cu mai multa apreciere atat la contactul initial, cat si mai apoi la interviuri, si, daca impresia este buna, la negocierea salariului. Intr-adevar, experienta intr-un anumit domeniu primeaza in fata studiilor superioare, insa fara o diploma care sa vina in completarea abilitatilor angajatului si sa-i sustina experienta, sunt mai putine sanse de a intra in vizorul angajatorilor", sustin cei de la eJobs.

Nicio diploma nu garanteaza succes in cariera, insa studiile absolvite si mai apoi experienta obtinuta se completeaza firesc pe drumul carierei si pot ajuta angajatul sa faca pasi spre avansare mult mai rapid. Mai mult, studiile arata ca un tanar cu studii absolvite castiga mai mult fata de un altul fara aceste studii.

Cu cat cresc veniturile in functie de studiile urmate

Simona David Crisbasanu, presedinte Asociatia ROI si reprezentant al Coalitiei pentru Educatie a aratat citand un studiu realizat de UNICEF ca un an in plus de scoala creste veniturile cu 8-9% si reduce cu 8% riscurile de a deveni somer si de aparitie a unor probleme grave de sanatate.

De asemenea, potrivit studiului privind costurile investitiei insuficiente in educatie in Romania realizat de UNICEF, absolventii de liceu castiga cu 25% - 31% mai mult decat cei care au terminat ciclul primar si cel gimnazial, iar castigurile obtinute de persoanele care termina o facultate le depasesc cu aproape 67% pe cele ale elevilor care renunta la scoala dupa liceu.

Shutterstock: Radu Bercan, Shutterstock

"Aceste cifre nu inseamna ca diploma de Bacalaureat este de natura sa asigure un loc de munca si nici nu atesta existenta unor competente pentru angajatori. Dar arata ca exista sanse mai mari pentru a gasi un loc de munca si pentru un salariu mai bun decat daca renunti la scoala. Astfel de studii trebuie facute cunoscute cadrelor didactice, care sa-i informeze pe parinti si pe elevi, ca toti sa fie constienti de importanta educatiei. De asemenea, avem nevoie de mai multe date privind parcursul elevilor dupa ce termina sau renunta la scoala (privind angajabilitatea lor). Intr-o era digitala, acestea sunt date esentiale, care ar trebui solicitate liceelor", a precizat Crisbasanu.

Astfel, cei de la Coalitia pentru Educatie sustin cresterea calitatii resurselor umane ca principala directie strategica necesara pentru o educatie mai buna, pentru ca toate celelalte schimbari necesare vor fi implementate, in principal, prin cadrele didactice existente in sistem.

Facilitati si subventii pentru absolventi si angajatorii acestora

Absolventii de liceu (si de facultate) se pot inscrie la sediile pentru ocuparea fortei de munca pentru a se inregistra ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca si pot beneficia servicii gratuite de mediere a muncii, informare si consiliere profesionala, servicii gratuite de formare profesionala sau de asistenta si consultanta pentru inceperea unei afaceri proprii.

Totodata, absolventii care reusesc sa se angajeze primesc si stimulente financiare, intre care se numara prima de incadrare ca absolvent in valoare de 500 lei. Sau pot obtine ajutor de somaj daca nu se angajeaza

Acest drept se acorda absolventilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculata de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire si consta intr-o suma fixa, lunara, neimpozabila al carei cuantum este de 250 lei.

De asemenea, se acorda subventii angajatorilor care incadreaza in munca absolventi in interval de 12 luni de la absolvire, indiferent daca sunt sau nu beneficiari de indemnizatie de somaj.

Sursa foto: Rawpixel.com, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri