In anul ce tocmai s-a incheiat, pe fondul crizei financiare mondiale, pe piata fortei de munca s-au produs cateva modificari semnificative. Una dintre aceste modalitati de adaptare a pietei la situatia economica a vizat disponibilizarile de personal. Cateva companii importante – cum ar fi Dacia, Azomures sau ArcelorMittal Galati – si-au sistat o perioada productia sau au anuntat disponibilizari colective.
In industria otelului, ArcelorMittal Galati alege solutii radicale: incepand din luna martie 2009, angajatii isi pot depune cereri de autodisponibilizare, prioritate avand cei din ramurile neproductive ale industriei.

Top 20 dileme pentru mediul de business in 2009

Disponibilizatii urmeaza sa primeasca recompense financiare. "Se va aplica schema din primavara. Fiecare om care va pleca va primi 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei, in functie de vechime. De asemenea, va primi salariul brut incasat in luna in care a depus cererea de autodisponibilizare, asta timp de 6, 9 sau 12 luni, tot in functie de vechime. La aceasta se adauga indemnizatia de somaj, acordata in conditiile legii", a anuntat presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea, Ilinca Diaconu. ArcelorMittal Galati va trimite in concediu fortat aproximativ 2.800 de angajati ca urmare a crizei financiare, relateaza NewsIn.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a anuntat ca va face disponibilizari in urmatorul trimestru. Oltchim estima ca in luna decembrie 2008 ar putea disponibiliza 550 de persoane, din care 200 sunt reprezentati de pensionari - reangajati, iar diferenta de 350 persoane reprezentand salariatii care in prezent indeplinesc conditiile de pensionare.

Decizia luata de conducerea Oltchim SA este motivata de reducerea cu aproximativ 40% a productiei programate pentru lunile de iarna.

Liderul sindicatului SC Avioane Craiova SA, Victor Peta, a declarat ca cei aproximativ 680 de angajati ai fabricii de avioane vor fi trimisi acasa pana in februarie 2009, prin rotatie, pentru reducerea cheltuielilor societatii. Peta a adaugat ca angajatii trimisi acasa vor primi 80% din salariu si vor fi dispusi sa inceapa oricand munca, insa sustine ca nu este vorba despre somaj tehnic.

Cemacom SA, unul dintre cei mai importanti producatori din tara de caramida, blocuri ceramice si alte materiale pentru constructii, a anuntat disponibilizarea a 120 dintre cei 290 de angajati, din cauza lipsei comenzilor pentru materialele de constructii. Potrivit directorului Cemacom SA, Ioan Crehul, cei 120 de angajati vor ramane fara un loc de munca cel mai probabil in luna februarie 2009, acestia primind intre trei si sase salarii compensatorii, in functie de vechime.

Conform NewsIn, cel putin 10 mari producatori de mobila au decis inchiderea definitiva a portilor fabricilor. Elbac Bacau, cu 200 de angajati, opreste activitatea si urmeaza sa fie vanduta dezvoltatorilor imobiliari pentru aproape 25 de milioane de euro. Este de aproape 20 de hectare. Carpatina Ramnicu Valcea a intrat in faliment si a trimis in somaj 570 de persoane.

Alte firme care au operat disponibilizari in ultimile luni sunt: Mobila Radauti - 400 de persoane, Mobicrasna Carei - 340 angajati, SC Foresta din Simleu Silvanei (faliment) - 110 persoane, MOBAM Baia Mare - 250 salariati si Colemn Galautas - 400 disponibilizari, titreaza NewsIn.

Compania Dacia a intrerupt productia in perioada 20 noiembrie-7 decembrie. Cei 9.000 de salariati care au stat acasa ca urmare a intreruperii activitatii au fost remunerati cu 85% din salariul total brut, conform Contractului Colectiv de Munca Dacia 2008.

De asemenea, angajatii au beneficiat de tichetele de masa corespunzatoare zilelor intreruperii activitatii. Liderii sindicali de la Uzina Dacia cred insa ca sistarea productiei ii va afecta grav pe angajati, mai ales pe aceia care au credite bancare, si ca spera ca masurile ce vor fi luate de administratie in viitor sa nu includa si disponibilizari.

Si in industriile exportatoare turbulentele economice au inceput sa fie resimtite. Intre 100.000 si 300.000 de persoane care lucreaza in productia pentru exporturi pot fi disponibilizate pe termen scurt sau definitiv in urmatoarele luni, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

"In productia pentru exporturi lucreaza aproximativ un milion de oameni. In conditiile in care exporturile au intrat deja in recesiune, este posibil ca 100.000-300.000 de persoane sa fie disponibilizate, pe termen scurt sau definitiv, in ultimul trimestru al acestui an si in prima jumatate din 2009. Multe unitati de productie isi micsoreaza forta de munca, iar somajul tehnic reprezinta un cost mare pentru fabrici", a mai spus Ionescu pentru NewsIn.

Kraft Foods Inc. va inchide fabrica de ciocolata din Brasov pana la sfarsitul anului 2009 si va transfera productia in alte unitati ale companiei, in Bulgaria, a declarat directorul general Kraft Foods Romania, Lachlan Grave. Astlfel, cei aproximativ 440 de angajati ai fabricii vor fi disponibilizati in mai multe etape, incepand din luna mai a anului viitor.

Potrivit declaratiilor directorului general al companiei, Lachan Grave, motivele pentru care fabrica se va muta in Bulgaria nu au legatura cu criza economica. „Datorita limitarilor de spatiu in cladirile existente si situarii unitatii de productie Kraft in mijlocul orasului, cresterea capacitatii de productie la Brasov nu este o optiune viabila. Transferul productiei nu va afecta angajamentul nostru de a continua dezvoltarea afacerii din Romania“, a spus Grave intr-un comunicat de presa.

Si alte companii au facut si concedieri, printre care si Vox Jimbolia, o intreprindere de automotive - 140 de angajati, iar Electromotor - 29 de salariati.

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, pe primul loc la disponibilizari este judetul Mures, cu peste 3.500 de posibili someri, urmat de Iasi, cu aproape 1.700, Cluj, cu peste 1.600. Bucurestiul le urmeaza indeaproape, cu aproape 1.600 de concedieri colective. Printre judetele cu cele mai putine companii care au anuntat ca au probleme se numara Suceava, cu 16 posibili viitori someri, Mehedinti, cu 15, si Braila, doar cu 3.

Peste 70.000 de angajati din constructii vor fi trimisi in somaj pana la inceputul lunii ianuarie si alti 35.000 de muncitori pot fi disponibilizati in primele luni ale anului viitor, urmand sa primeasca 75% din salariu din ianuarie pana in martie 2009, a declarat pentru NewsIn presedintele ARACO.

Cu toate acestea, multe alte companii refuza sa faca publice problemele de personal cu care se confrunta, unele dintre ele sfatuindu-si angajatii sa inceteze amiabil contractul de munca si sa-si dea de bunavoie demisia, nemaiprimind astfel salariile compensatorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri